Recept. Jemný. Vzdušný a plný letní lehkosti – náš recept na bezový mousse přinese na váš talíř chuť začátku léta.
Dezert z bezových květů ve skleněné nádobě s citronovým krémem a čerstvými květinami.
Bezový mousse
Ingredience pro 4 osoby.
- 4 dl bezinkového sirupu
- 1 vaječný bílek
- Sůl
- 4-5 listů želatiny
- 2 lžíce cukru
- 3/8 l šlehačky
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1/2 kg jahod
- Citronový nebo pomerančový likér
- Práškový cukr
Příprava.
- Želatinu namočte do studené vody. Podle toho, zda máte raději hustší nebo jemnější konzistenci, budete potřebovat čtyři nebo pět listů želatiny.
- Mírně zahřejte citronovou šťávu a 1 dl bezinkového sirupu a rozpusťte v něm dobře vymačkaný želatin. Smíchejte se zbývajícím sirupem a nechte vychladnout, dokud sirup nezačne tuhnout. To trvá asi 30–40 minut.
- Krátce před koncem tuhnutí nejprve vyšlehejte smetanu s 1 lžící cukru, poté vaječné bílky se zbývajícím cukrem a špetkou soli do husté pěny. Metličkou vmíchejte do sirupu třetinu smetany.
- Opatrně přidejte zbývající smetanu a nakonec vaječné bílky. Směs nalijte do mísy. Zakryjte víkem a dejte do lednice na noc nebo minimálně na čtyři hodiny.
- Část jahod odložte stranou a zbytek rozmačkejte na pyré s moučkovým cukrem a likérem. Z mousse vykrojte knedlíčky. Podávejte na dezertních talířcích. Polijte jahodovým pyré a ozdobte polovinkami jahod.