Bezový mousse

Recept. Jemný. Vzdušný a plný letní lehkosti – náš recept na bezový mousse přinese na váš talíř chuť začátku léta.

Dezert z bezových květů ve skleněné nádobě s citronovým krémem a čerstvými květinami.

Bezový mousse

Ingredience pro 4 osoby.

Bezový mousse

  • 4 dl bezinkového sirupu
  • 1 vaječný bílek
  • Sůl
  • 4-5 listů želatiny
  • 2 lžíce cukru
  • 3/8 l šlehačky
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 kg jahod
  • Citronový nebo pomerančový likér
  • Práškový cukr

Příprava.

Bezový mousse

  1. Želatinu namočte do studené vody. Podle toho, zda máte raději hustší nebo jemnější konzistenci, budete potřebovat čtyři nebo pět listů želatiny.
  2. Mírně zahřejte citronovou šťávu a 1 dl bezinkového sirupu a rozpusťte v něm dobře vymačkaný želatin. Smíchejte se zbývajícím sirupem a nechte vychladnout, dokud sirup nezačne tuhnout. To trvá asi 30–40 minut.
  3. Krátce před koncem tuhnutí nejprve vyšlehejte smetanu s 1 lžící cukru, poté vaječné bílky se zbývajícím cukrem a špetkou soli do husté pěny. Metličkou vmíchejte do sirupu třetinu smetany.
  4. Opatrně přidejte zbývající smetanu a nakonec vaječné bílky. Směs nalijte do mísy. Zakryjte víkem a dejte do lednice na noc nebo minimálně na čtyři hodiny.
  5. Část jahod odložte stranou a zbytek rozmačkejte na pyré s moučkovým cukrem a likérem. Z mousse vykrojte knedlíčky. Podávejte na dezertních talířcích. Polijte jahodovým pyré a ozdobte polovinkami jahod.
Přejít nahoru