Banán, jak všichni víme, je jedním z nejvíce pěstovaných tropických plodů na světě. Navíc jsou vždy součástí (nebo alespoň by měly být) stravy, která je pestrá a vyvážená, a to díky výživovým poradcům a odborníkům v oblasti zdraví.
Ačkoli se v posledních letech jako místo původu tohoto potravinového produktu uvádí Střední Amerika, většina autorů se shoduje, že tento plod pochází z jihovýchodní Asie, konkrétně z Indie. Po arabském dobytí v roce 650 n. l. se stal známým ve Středomoří.
Tento druh se objevil na Kanárských ostrovech v 15. století a odtud byl v roce 1516 dovezen do Ameriky . Od té doby se objevilo mnoho druhů, ale nejznámější jsou následující: malý, zakrslý, velký, kanárský banán, plantain, červený a obří.
Vzhledem k této situaci si mnoho lidí v současné době klade otázku, jaký vliv má každodenní konzumace banánů na střeva . Pro to je důležité vědět, že tento produkt obsahuje v průměru 2,5 gramu vlákniny na 100 gramů .
1. Reguluje střevní průchod
Vláknina v banánech podporuje trávení a vyprazdňování jak při zácpě, tak při průjmu.
2. Ideální pro mikrobiotu
Rozpustná vláknina v banánech vyživuje prospěšné bakterie ve střevech a podporuje zdravou rovnováhu
3. Má uklidňující účinek při zažívacích potížích.
Banány mohou díky svým adstringentním a uklidňujícím vlastnostem zmírnit příznaky jako průjem nebo nadýmání.
4. Zažívací potíže u některých lidí
Rozpustná vláknina a fruktóza v zralých banánech mohou u lidí s syndromem dráždivého tračníku nebo citlivostí na fruktózu způsobit nadýmání, plynatost nebo nepříjemné pocity v břiše.