Konzumace v syrovém stavu může způsobit bolesti hlavy, horečku, průjem a zvracení.
Při správné přípravě mohou mražené ovoce být skvělým pomocníkem v naší kuchyni. Jsou k dispozici po celý rok, lze je použít ihned a umožňují připravit nejrůznější pokrmy i v měsících, kdy čerstvé ostružiny , maliny , rybíz a borůvky nejsou k dispozici nebo jsou příliš drahé. Kromě toho mají jemnější texturu a sladší chuť než čerstvé, a to i po přípravě. Při jejich použití je však třeba dbát opatrnosti. Z důvodu bezpečnosti potravin je lze konzumovat pouze po tepelné úpravě.
Mnoho lidí neví, že mražené bobule mohou obsahovat patogenní mikroorganismy nebezpečné pro lidské zdraví, včetně noroviru a viru hepatitidy A. První z nich je velmi nakažlivý virus, který se šíří vzdušnými kapénkami, vdechováním, přímým kontaktem (zejména rukama) a konzumací kontaminovaných potravin. Může způsobit bolesti hlavy, horečku, průjem a zvracení. Hepatitida A je onemocnění postihující játra, jehož původce se může nacházet v syrovém, špatně umytém ovoci a zelenině, ale také v mraženém.
Mražené ovoce se doporučuje před konzumací důkladně připravit, bez ohledu na to, zda se používá jako přísada do smoothie, omáček, dezertů nebo jako ozdoba. To je důležité, protože patogeny, které se mohou vyskytovat v důsledku kontaminace při sklizni, zpracování nebo balení, mohou přežít při nízkých teplotách, ale při tepelné úpravě se rozhodně zničí.
Za tímto účelem je vařte při teplotě 100 °C po dobu nejméně 2 minut, dokud nejsou hotové. Je také důležité vyčistit všechny nástroje a povrchy používané k přípravě, aby se zabránilo dalšímu znečištění. Důležité: tento problém se vyskytuje mnohem méně často, pokud používáte čerstvě sklizené a doma zmrazené bobule.