Skuumbria je nám dobře známá, ale pouze v jedné podobě. Mezitím se tato ryba vyskytuje nejen v uzené podobě. Na grilu bude velmi chutná.
Zdravá a chutná skuumbria
Makrela je v České republice velmi oblíbená mořská ryba. Obvykle volíme atlantickou variantu. Je však oblíbená i v Baltském a Severním moři. Proto ji s chutí jíme a vozíme ji po kilech z pobřežních udíren.
Tato masitá, poměrně tmavá ryba má poměrně tučné maso, ve 100 g kterého je více než 220 kalorií . Je však mimořádně bohatá na bílkoviny – jejich obsah je více než 20 procent. Kromě toho, stejně jako mnoho druhů ryb, je zdrojem prospěšných mastných kyselin a také celé řady vitamínů a minerálů. Proto je tak skvělé, že ji jíme uzenou. Stojí však za to rozšířit sortiment, například o grilovanou verzi.
Grilovaná makrela
Konec května je skvělou příležitostí ochutnat grilovanou makrelu . V současné době se tuhé ryby prodávají v Lidl .
Ingredience
2 makrely
1 citron
4–6 stroužků česneku
Sušený česnek, sůl, pepř, uzená paprika, chilli vločky
1 svazek kopru
Olivový olej
1 lžíce oleje
Ryba na grilu
Rozmačkejte česnek plochou stranou nože a posypte solí. Nechte několik minut odstát, aby se uvolnila šťáva. Polovinu citronu nakrájejte na plátky.
Nalijte asi 60 ml olivového oleje do malé sklenice . Přidejte šťávu z poloviny citronu a koření. Sklenici uzavřete a energicky protřepejte, aby se ingredience smíchaly do emulze.
Sardinky očistěte a nařízněte na vrchu. Naplňte je česnekem a plátky citronu. Přidejte dovnitř snítku kopru. Vrch důkladně potřete marinádou.
Rybu položte na listy pečícího papíru a zabalte je. Poté je zabalíme do hliníkové fólie. Pečlivě ji utáhneme.
Skuberu položte na gril nebo do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečte asi 20 minut. Poté rybu rozbalte a pečte na grilu po dobu 5–10 minut, aby se kůže zlatavě opečela. Podávejte horké s oblíbenými přísadami.