Jedna chyba – a mírně solené okurky budou měkké. Každý druhý to dělá.

Zde je několik tipů, jak vyřešit nejčastější problémy při přípravě mírně solených okurek. Tuto jarní chuť si užijeme nejvíce, pokud se budeme řídit několika pravidly.

Ideální nakládané okurky

Mírně solené okurky se většinou nakládají a jen lehce fermentují v nálevu s nízkou koncentrací. Proto jsou ideální na začátek léta, kdy má zelenina nejlepší chuť a je nejlevnější. A proces nakládání v teple kuchyně v létě trvá jen několik dní, někdy jen 24 hodin.

Nakládané okurky jsou velmi jednoduché na přípravu. Právě proto však očekáváme dokonalé výsledky. Proto je nutné dodržovat základní pravidla, která uvádíme níže.

Jedna chyba – a mírně solené okurky budou měkké. Každý druhý to dělá.

Pravidla pro přípravu nakládaných okurek

Nakládané okurky jsou tak jednoduché jídlo, že je těžké uvést recept. Obvykle se skládají (kromě okurek samozřejmě) z vody, soli, kopru, křenu a česneku. Jejich příprava je stejně snadná, pokud použijete nálev odpovídající koncentrace.

V tomto ohledu jsou ideální poměry 1:1:1. Někteří považují za užitečné si to zapamatovat, i když samozřejmě nálev v poměru 1:1 (tj. 1 kg soli na 1 l vody) bude ideální pro jakýkoli recept. To je přibližně lžíce soli na litr vody a stejné množství nálevu na kilogram okurek. Kvalita vody má však rozhodující vliv na kvalitu hotové pochutiny.

Správná voda pro okurky

V mnoha domácnostech není voda z vodovodu vhodná k přímé konzumaci. Jedná se o obsah chlóru, který se do ní přidává právě proto, aby se zbavila bakterií. Chlór tak potlačuje fermentaci a způsobuje, že nakládané okurky jsou měkké a ne křupavé .

Naštěstí je chlor složka, kterou lze z vody relativně snadno odstranit. Proto je třeba podniknout tři kroky, nejlépe všechny najednou. Myšlenka spočívá v tom, nechat vodu několik hodin odstát, přefiltrovat ji, poté převařit a nechat vychladnout . Pokud je ve vodě hodně chloru, je lepší koupit pramenitou vodu v obchodě.

Jedna chyba – a mírně solené okurky budou měkké. Každý druhý to dělá.

Jak připravit nakládané okurky

Aby byly vaše nakládané okurky naprosto dokonalé, musíte koupit vhodnou odrůdu, například: Caesar, Borus nebo Julian . Po důkladném umytí odřízněte konce z obou stran a vložte je svisle do nádoby. Tak budou koření a nálev volně cirkulovat mezi zeleninou.

Rozpusťte lžíci soli v litru vody a okurky zalijte chladnou tekutinou . Použijte tolik nálevu, aby pokrylo všechny ingredience. Pro jistotu je přitlačte talířem a nechte asi 2–3 dny, aby vznikly ideální nakládané okurky.

Přejít nahoru