Vypadá to jako bramborový koláč, ale je to lehká, bílkovinami bohatá večeře, kterou zvládnu připravit za 30 minut a je velmi chutná.

Ačkoli tento recept připomíná bramborový koláč, je lehčí, bohatý na bílkoviny a ideální pro rychlou a chutnou večeři.

Během večeře si můžete klást otázky, co uvařit, abyste den zakončili lehkou, sytou a zdravou večeří. Po dlouhém dni se nám často nechce trávit mnoho času v kuchyni, proto je dobré mít po ruce jednoduché, rychlé a výživné recepty. Ideálně byste měli volit jídla, která obsahují kvalitní bílkoviny, jsou snadno stravitelná a nevyžadují složitou přípravu.

Skvělou volbou pro takové dny je koláč s cuketou, šunkou a sýrem. Ačkoli se na první pohled může zdát podobný bramboráku, tato varianta je lehčí díky použití nastrouhané cukety, která také přidává vlákninu a dodatečnou šťavnatost. Snadno se připravuje ve fritéze za pouhých 30 minut a výsledkem je pokrm s jemnou texturou, lahodnou chutí a ideální velikostí pro sdílení s přáteli nebo skladování v porcích.

Vypadá to jako bramborový koláč, ale je to lehká, bílkovinami bohatá večeře, kterou zvládnu připravit za 30 minut a je velmi chutná.

Kromě toho, že je tento recept praktický a chutný, vyniká také svou nutriční hodnotou. Dodává tělu kvalitní bílkoviny z vajec, vařené šunky a sýra, stejně jako vápník, vitamín D a další nezbytné mikroelementy. Je to ideální způsob, jak zařadit více zeleniny do večeře atraktivním a jednoduchým způsobem, který ocení jak dospělí, tak děti.

Ingredience na koláč s cuketou, šunkou a sýrem

  • 200 gramů nastrouhané cukety
  • 100 gramů nastrouhaných brambor
  • 30 gramů pšeničné nebo kukuřičné mouky
  • 40 gramů nastrouhaného sýra mozzarella
  • 3 plátky vařené šunky
  • 2 vejce
  • Koření podle chuti (sůl, oregano, mletý černý pepř atd.)

Krok 1

Rozšlehejte vejce a přidejte koření podle chuti (např. sůl, pepř a oregano).

Krok 2

Přidejte nastrouhanou cuketu a brambory, mouku a důkladně promíchejte, až se všechny ingredience spojí.

Krok 3 

Namažte olejem nebo očistěte štětcem žáruvzdornou formu (přibližně 12 x 16 cm).

Krok 4

Polovinu směsi nalijte do formy a na vrch položte 2–3 plátky vařené šunky.

Krok 5

Posypte nastrouhanou mozzarellou a přidejte zbývající směs.

Krok 6

Posypte ještě strouhanou mozzarellou.

Krok 7

Vložte formu do fritézy a pečte při teplotě 200 °C po dobu 15–20 minut. Pokud se příliš opéká, přikryjte ho alobalem.

Krok 8

Nechte 15–20 minut odpočinout, než formu vyjmete.

Krok 9

Podávejte horké, ideálně se zelenými listy, aby jídlo bylo svěží a bohaté na vlákninu.

Další rychlá jídla s vysokým obsahem bílkovin

Kromě tohoto koláče s cuketou, šunkou a sýrem existuje mnoho dalších receptů na rychlá jídla s vysokým obsahem bílkovin, které můžete vyzkoušet, abyste si mohli vychutnat pestrou a vyváženou stravu.

Vypadá to jako bramborový koláč, ale je to lehká, bílkovinami bohatá večeře, kterou zvládnu připravit za 30 minut a je velmi chutná.

Losos v papilotkách

Losos v troubě je ideální volbou, pokud dáváte přednost zdravé výživě. Vše, co potřebujete, je: filé z lososa, pórek, půlka citronu, půlka limetky, bazalka, lžíce olivového oleje, sůl a pepř.

Na přípravu očistěte pórek, umyjte ho a nakrájejte na proužky, poté nakrájejte limetku a citron na plátky. Na list papíru na pečení položte základnu z plátků citronu, poté pórek, pak filé z lososa, ke kterému přidejte trochu soli a pepře a nakonec plátky limetky.

Nyní pergamenový papír uzavřete, aby uvnitř zůstalo místo pro vznik páry, která pomáhá lososa uvařit. Pečte při teplotě 190 °C asi 7–8 minut.

Sendvič s tuňákem a chlebem

Další variantou je připravit sendvič s tuňákovým chlebem , který je bohatý na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a snadno se připravuje: potřebujete pouze vejce, konzervu tuňáka, půl lžíce kypřicího prášku, olivový olej (na vymazání formy) a koření podle chuti.

K přípravě rozšlehejte vejce, přidejte koření, droždí a plechovku nasekaného tuňáka a vše důkladně promíchejte. Doporučujeme použít mixér, aby se nevytvořily hrudky a těsto bylo homogenní. Poté se těsto přenese do nádoby vhodné do mikrovlnné trouby a peče se na plný výkon po dobu dvou minut.

Nakonec se chléb rozkrojí a naplní ingrediencemi podle chuti, jako je salát, sýr, rajčata atd.

Přejít nahoru