Slavný med . Působí jako náplast na střeva, posiluje imunitu, podporuje krevní oběh.

Slyšeli jste někdy o fazolovém medu? Má blahodárný účinek prakticky na celý organismus. Má fantastický vliv na imunitní, trávicí a kardiovaskulární systém. Jak chutná a jak se konzumuje? Zjistěte vše o prospěšných vlastnostech fazolového medu.

Jeho název může znít zajímavě – z čeho se fazolový med vyrábí? Jak se získává? Na tyto a mnoho dalších otázek odpovíme v tomto článku. Med je zřejmě nepostradatelným produktem v kuchyni, zejména v chřipkové sezón, kdy potřebujeme posílit imunitu. Zjistěte, jak chutná fazolový med a jaké má prospěšné vlastnosti, abyste pochopili, zda se vyplatí kupovat ho nejen při nachlazení.

Z čeho se vyrábí fazolový med?

Navzdory svému vzhledu se nejedná o domácí pastu s přidanými fazolemi. Z čeho se vyrábí fazolový med? Přestože neobsahuje fazole, má s nimi mnoho společného.

Slavný med . Působí jako náplast na střeva, posiluje imunitu, podporuje krevní oběh.

Ukázalo se, že právě květy fazolí přitahují pozornost včel. Produkt vzniká opylováním hmyzem na plantážích luštěnin, v České republice se jedná o fazolky.

Užitečné vlastnosti fazolového medu jsou velmi rozsáhlé a alergici oceňují skutečnost, že nevyvolává alergie tak často jako jiné druhy medu. Je také cenově dostupný, zejména ve srovnání s medem Manuka. Rostoch, ležící na jihovýchodě země, nedaleko Zamosca, je známý svou produkcí. Bobový med se dokonce dostal na seznam tradičních produktů typických pro tento region.

Pokud jste neměli příležitost ho ochutnat a nevíte, jak chutná bobový med, po první lžičce budete možná trochu překvapeni. Jeho aroma ovlivňuje nektar – med není příliš sladký, je mírně kyselý a jemnější , což se nedá říci o jiných druzích tohoto produktu.

Dlouhou dobu má tekutou konzistenci a spíše slámovou barvu, ale po krystalizaci – v závislosti na podmínkách skladování – získává barvu od čajové až po krémově bílou. Zajímavé je, že když otevřete sklenici s medem, ucítíte intenzivní vůni připomínající vůni květů fazole.

Užitečné vlastnosti fazolového medu

Možná nejdůležitější je, že luštěninový med obsahuje řadu živin, které mají příznivý vliv na prakticky celý organismus. Vzpomínáte si, jak v pohádce o Medvídku Pú populární medvěd poklepal po břiše poté, co snědl med? Musel jíst luštěninový med a věděl, že tento potravinový produkt je nejen chutný, ale také velmi prospěšný pro trávicí systém.

Mezi prospěšné vlastnosti fazolového medu patří: udržování zdravé bakteriální flóry v žaludku a střevech a prevence žaludečních onemocnění. Kromě toho zmírňuje reflux a záněty trávicího systému a také pomáhá při léčbě vředové choroby. Je také zodpovědný za urychlení trávicích procesů.

Regulace správného fungování trávicího systému také vede ke posílení imunity organismu . Luštěninový med stimuluje imunitní systém k boji proti patogenům a virům a urychluje zotavení z infekcí a nachlazení . Častá konzumace tohoto produktu také podporuje činnost srdce a celého krevního oběhu a má protinádorové účinky.

Slavný med . Působí jako náplast na střeva, posiluje imunitu, podporuje krevní oběh.

Jak se luštěninový med konzumuje?

Nejdůležitější při konzumaci luštěninového medu je pravidelnost, která vám umožní těžit z jeho cenných léčivých vlastností. Pamatujte však, že stejně jako každý med ztrácí i tento med svou účinnost při teplotě nad 40 °C. Počkejte proto chvíli, až čaj vychladne, a teprve poté přidejte ingredienci do nápoje.

Jak se luštěninový med konzumuje? Nejlépe se prospěšné vlastnosti nálevu vstřebají, pokud se pije nalačno . Večer rozpusťte dvě čajové lžičky medu ve sklenici převařené a poté vychlazené vody. Poté sklenici zakryjte a odložte na tmavé místo na přibližně 12 hodin (nejlépe přes noc). Tento domácí prostředek je dobré vypít hned ráno, aby dodal tělu energii, očistil ho od škodlivých látek, posílil imunitu a nastartoval metabolismus.

K čemu se fazolový med používá? Pokud ho chcete použít jako přísadu do jiných pokrmů, směle ho přidávejte do sendvičů, jogurtů s müsli nebo ovesné kaše . Je také ideální do dezertů a ovocných koktejlů. Med lze také použít jako náhradu cukru nebo sladkého sirupu. Polejte jím palačinky, lívance nebo salát.

Přejít nahoru