V léčivých bylinách můžeme najít skvělé spojence pro naše zdraví. Mají velmi prospěšné vlastnosti pro organismus. Některé z nich lze použít jako čaj, koření do různých pokrmů nebo ve formě smoothie. V tomto případě se budeme zabývat silou petržele .
Tato aromatická bylina se používá jako koření ke všem druhům pokrmů, jako je maso, ryby nebo mořské plody, ale její potenciál není plně využit. Petržel obsahuje čtyřikrát více vitamínu C než samotný pomeranč . Pokud sníte 100 gramů této bylinky, získáte 133 miligramů kyseliny askorbové, zatímco v pomeranči je jí pouze 53.
1. Bohatá na minerály, jako je vápník, draslík, železo a fosfor.
Petržel je také bohatá na minerály, jako je vápník, draslík, fosfor a železo. V posledním případě poskytuje více živin než špenát v poměru.
2. Pomáhá bojovat proti únavě
Nejlepší způsob, jak získat tyto vlastnosti této byliny, je konzumovat ji čerstvou, nikoli ve formě koření. Díky vysokému obsahu železa a fosforu pomáhá bojovat proti únavě.
3. Zpomaluje růst rakoviny prsu.
Kromě toho podle studie provedené na Univerzitě v Missouri obsahuje apigenin – látku, která může zpomalovat množení a růst zhoubných buněk rakoviny prsu. Má čistící účinek díky apiolu, který stimuluje močení a pomáhá vylučovat toxiny.
4. Reguluje hladinu cukru v krvi
Petržel pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi a může zabránit rozvoji cukrovky typu 2 až o 26 % díky myricetin, flavonoidu obsaženému v této bylině. Obsahuje lutein, beta-karoten a zeaxantin, které zlepšují zdraví očí.