Vejce, tuňák a sýr (nebo tofu) – to jsou hlavní ingredience této lahodné omelety, kterou připravíte během chvilky.
Již nějakou dobu vidíme regály supermarketů zaplněné výrobky s vysokým obsahem bílkovin. Tento trend je do značné míry spojen s přesvědčením, že strava s vysokým obsahem bílkovin je ideální pro trvalé hubnutí.
Mezi živočišnými bílkovinami nelze opomenout cenné bílkoviny z ryb, vajec, sýrů … Samozřejmě nesmíme zapomenout ani na bílkoviny rostlinného původu; Pojďme vyvrátit mýtus, že rostlinné bílkoviny jsou vždy méně „hodnotné “. Stejně tak je lepší se vyhýbat nebo alespoň nepřehánět konzumaci ultra zpracovaných potravin, bez ohledu na to, jak „vysoký obsah bílkovin“ mají na obalu…
V příkladu receptu, který vám dnes nabízíme a který je ideální například pro rychlou večeři, najdeme tři dobré zdroje bílkovin: vejce (asi 13 gramů na 100 gramů produktu); konzervovaný tuňák ve vodě (23 až 25 gramů) a sýr feta ( asi 16 gramů). Pokud chcete, můžete sýr nahradit přírodním tofu, které je vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin (vyrábí se ze sóji a 100 gramů obsahuje asi 14 gramů). Do náplně tortilly přidáme také špenát.
OMELETA S TUŇÁKEM A SÝREM FETA, KROK ZA KROKEM
Ingredience (na jednu osobu):
-2 vejce (pro vyšší obsah bílkovin můžete použít 2 vaječné bílky a jeden žloutek)
-1 plechovka sušeného přírodního tuňáka (přibližně 100–120 gramů)
-30 g nízkotučného sýra feta
-30 g čerstvého mladého špenátu
-1 lžička olivového oleje.
-Sůl a pepř podle chuti
PŘÍPRAVA:
-Špenát osmažte na pánvi s lžičkou olivového oleje.
-Smíchejte s odkapáním tuňáka a rozdrobeným sýrem feta (pokud je v podobě malých kostek, není to nutné). Rezervace.
-V misce smíchejte vaječné bílky a žloutek (nebo obě vejce), dochuťte solí a pepřem a rozšlehejte.
-Pánev s nepřilnavým povrchem postavte na střední oheň a potřete lžičkou oleje.
-Nalijte vaječnou směs.
-Opatrně míchejte, dokud směs neztuhne.
-Náplň rozložte na jednu polovinu a částečně přeložte placku, okraj nechte otevřený, aby byla vidět vnitřní část.
-Položte na talíř a nechte náplň mírně viditelnou, jak je znázorněno na obrázku. To se dělá pro estetičtější výsledek, ale můžete připravit i klasickou omeletu: přidejte náplň do rozšlehaných vajec, nalijte vše na pánev a omeletu přikryjte.
VERZE S TOFU MÍSTO SYRA FETA
Z celé škály tofu, které je na trhu k dispozici, je pro tento recept dobrou volbou přírodní pevné tofu. Při přípravě tortilly je zde několik tipů:
-Když ho vyjmete z obalu, osušte ho malým množstvím kuchyňského papíru, abyste odstranili přebytečnou vodu.
– Poté ho nakrájejte na kostky a předem osmažte na malém množství oleje, soli a koření podle vaší chuti (stejně jako jsme to udělali se špenátem). Tímto způsobem získá více chuti a během přípravy nepustí vodu do tortilly.