Dánský chléb se peče snadno, i když je třeba trochu trpělivosti, než těsto vykyne. Díky přidání obilovin a ovesných vloček obsahuje vlákninu, která zlepšuje činnost trávicího systému. V první řadě podporuje peristaltiku střev, takže může snížit počet zácp a urychlit hubnutí.
Co je to dánský chléb?
Dánský chléb se vyrábí z žitné mouky s ovesnými vločkami, lněnými semínky a slunečnicovými semínky. Je to zdravá varianta k jakékoli snídani. Skvěle se hodí k kvalitní uzenině, lososu nebo jakémukoli zeleninovému salátu. Bochník má ideální masitou konzistenci a naprosto fantastickou chuť. Připravit ho lze překvapivě rychle a i když je doba kynutí poměrně dlouhá, stojí to za to.
Dánský chléb – recept
Ingredience:
- 400 ml teplé vody,
- 300 g žitné mouky,
- 300 g žitných zrn,
- 200 ml tmavého piva,
- 200 ml podmáslí,
- 100 g pšeničné mouky,
- 50 g lněných semínek,
- 50 g slunečnicových semínek,
- 2 lžíce cukru,
- 3 lžičky soli,
- 2 čajové lžičky sušeného aktivního droždí.
Dále:
- ovesné vločky na posypání.
Postup:
Smíchejte teplou vodu s droždím a cukrem. Nechte 10 minut odstát.
2/3 žitných zrn rozemlejte v kuchyňském robotu na jemnou mouku.
Smíchejte všechny suché ingredience v misce kuchyňského robota. Přidejte kvasnicovou směs, pivo a podmáslí. Míchejte do hladka.
Nasaďte na kuchyňský robot hnětací nástavec a hnětejte směs na střední rychlost po dobu 10 minut. Přesuňte směs do nekovové mísy, volně přikryjte polyetylenovou fólií a nechte 24–48 hodin odležet na teplém místě.
Formu na pečení o rozměrech 22 x 12 cm vyložte papírem na pečení. Těsto přeneste na plech a lehce ho přitlačte. Potřete povrch trochou vody a posypte ovesnými vločkami.
Vložte dánský chléb do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a pečte 100–120 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do koláče nevyjde čistá.
Vyjměte bochník a nechte ho 5 minut odpočinout, než ho vyjmete z formy. Než ho nakrájíte, nechte ho úplně vychladnout.
Chléb skladujte v uzavřené nádobě, nejlépe v lednici. Můžete ho také zmrazit, aby déle zůstal čerstvý.