Předehřejte troubu na 170 °C.
Ve velké míse smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu, krupici, sůl a vanilkový cukr.
Nastrouhejte kůru z poloviny citronu (podle chuti).
Oddělte bílky od žloutků. Žloutky přidávám do tvarohu. Tvaroh jsem smíchala se všemi ingrediencemi ponorným mixérem.
Pokud nemáte mixér, můžete tvaroh protlačit přes síto nebo koupit homogenní (pastovitý), pak ho stačí smíchat se všemi ingrediencemi.
Do šťávy přidejte trochu mouky, promíchejte a smíchejte se tvarohem.
Šťávy je třeba předem propláchnout.
Hotovou směs odložte stranou, aby semolina nabobtnala. Bílky jsem postupně šlehala s cukrem.
Šlehejte, dokud nevznikne hustá pěna.
V několika fázích vmíchejte do tvarohové hmoty.
Formu na pečení o průměru 24 cm vyložím pergamenovým papírem. Stěny formy vymazala máslem a vyložila pergamenem.
Těsto vložila do formy a uhladila.
Pečte těsto při teplotě 170 °C po dobu 1 hodiny…1 hodiny 10 minut.
Těsto se zvedne asi o 2 cm, povrch se zbarví do zlatova a bude hotové.
RECEPT
Tvarohová zapékaná (forma 24 cm)
- 750 g tvarohu
- 5 vajec C1
- 200 g smetany
- 8 g vanilkového cukru
- špetka soli
- 50 g krupice
- 150–180 g cukru
- 50 g šťávy (podle chuti)
- kůra z 1/2 citronu (podle chuti)
Příjemné pečení!