Jídla z cukety jsou nejen chutná, ale také velmi zdravá. Existuje mnoho nápadů, jak tuto zeleninu využít v kuchyni. Od předkrmů až po večeře. Seznamte se s receptem na lahodné jídlo na pánvi, které vás ohromí a nebudete se ho moci nabažit.
Proč jíst cukety?
Je již dlouho známo, že cuketa má velmi pozitivní vliv na zdraví, je zdrojem skvělých chutí a jídla, která z ní lze připravit, potěší svou kreativitou a samozřejmě chutí. Je však také dobré vědět o zdraví prospěšných vlastnostech cukety.
Nejdůležitější je, že má nízký obsah kalorií. Ve 100 g cukety je pouze 17 kcal, takže pokud držíte dietu na hubnutí a chcete dosáhnout ideální postavy, cukety byste měli zařadit do svého denního jídelníčku. Kromě toho obsahuje vitamíny C, A, K a B. Je také zdrojem vlákniny a bílkovin .
Z cukety lze připravit mnoho chutných pokrmů . Můžete připravit plněné cukety, palačinky nebo karbanátky. Pokud vám došly nápady a hledáte novou inspiraci, určitě vyzkoušejte tento recept.
Chutná omeleta s cuketou
Tato omeleta je ideální jak k snídani, tak k večeři . K přípravě budeme potřebovat následující ingredience.
Ingredience:
3 vejce
2 cukety
150 ml mléka
150 g mozzarelly
1 cibule
1 mrkev
2 stroužky česneku
1 paprika
2 rajčata
sůl
pepř
provensálské bylinky
3 lžíce zakysané smetany
1 lžička hořčice
1 čerstvý okurka
kopr
Jak připravit chutnou omeletu?
Tato omeleta je ideální pro ranní nebo večerní jídlo .
Nejprve cuketu umyjte, nakrájejte na kostky, vložte do misky a přidejte špetku soli. Na rozpáleném oleji osmažte nadrobno nakrájenou cibuli do sklovata. Mezitím nakrájejte mrkev, papriku a rajčata na kostky a česnek nadrobno. Vložte všechny ingredience do pánve. Nejprve mrkev, pak česnek, papriku a nakonec rajčata. Smažte vše několik minut a občas promíchejte.
Z cukety pečlivě vymačkejte šťávu a také ji přidejte do pánve. Opékejte znovu několik minut a občas promíchejte. Zeleninu dochuťte solí, pepřem a provensálskými bylinkami.
Rozšlehejte vejce v misce, smíchejte s mlékem a touto směsí zalijte zeleninu na pánvi. Na několik míst přidejte plátky rajčat. Posypte zelenou cibulkou a nastrouhaným sýrem mozzarella. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu 30 minut.
Mezitím připravíme omáčku. Do misky dáme smetanu, lžíci hořčice, nasekaný kopr a jemně nastrouhanou okurku. Vše důkladně promícháme.
Takto připravenou omeletu podáváme s omáčkou.