Nejedná se o běžnou zeleninu. Naopak. Je to delikatesa připravená z oblíbené, lahodné a sezónní zeleniny, která k nám zřejmě přišla z vyšších vrstev společnosti.
Krémová polévka z bílé chřestu
Chřest má několik druhů, ale v České republice je nejoblíbenější zelený a poté bílý. První se skvěle hodí na různé předkrmy – například zabalený v slanině a zapečený do zlatova. Bílá zelenina je jemnější a skvěle se hodí do polévek a omáček.
Pokud tuto polévku navíc rozmixujete, získáte pokrm hodný hvězdné restaurace. Bílá chřest je bílá, protože roste pod zemí a nepotřebuje chlorofyl. Pokud ji však vynesete na světlo, ukáže se v celé své kráse.
Krémová polévka z chřestu
Mimochodem, slanina je k této polévce skvělým doplňkem. Plátky slaniny stačí osmažit do křupava, poté rozlámat na malé kousky a posypat jimi hotové jídlo. Nezapomeňte, že bílou chřest, na rozdíl od zeleného, je třeba před přípravou očistit.
Ingredience
2 svazky bílé chřestu
1,5 l zeleninového vývaru
1 cibule
2 brambory
2-3 lžíce oleje
1 lžíce rozpuštěného másla nebo oleje
100 ml husté smetany
Muškátový oříšek, tymián
Sůl, pepř
Připravte polévku a zapněte mixér.
Chřest důkladně omyjte. Odlomte tvrdé konce a oloupejte. Cibuli nakrájejte na jemné kostičky.
Rozpusťte polovinu másla v rostlinném oleji na dně hrnce. Přidejte cibuli. Když cibule zesklovatí, oloupejte ji a nakrájejte na jemno. Přidejte ji do hrnce, dochuťte tymiánem a chvíli restujte.
Odřízněte hlavičky chřestu. Zbytek vhoďte do hrnce. Smažte 2–3 minuty, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Po 3 minutách zalijte zeleninu zvlášť zahřátým vývarem. Vařte 8 minut. Polévku rozmixujte a poté přidejte hlavičky chřestu (můžete je také uvařit zvlášť v páře a přidat do polévky – budou ještě jemnější).
Do polévky přidejte smetanu. Znovu rozmixujte mixérem do hladka. Polévku přeceďte přes síto a vymačkejte zbývající usazeniny, aby se odstranily hrudky . Dochuťte solí a pepřem podle chuti a přidejte lžičku oleje, aby omáčka získala krémovou konzistenci. Vařte ještě 2 minuty.