Mnozí ho přidávají do polévek a bigosu. Málokdo však ví, jaké má ve skutečnosti účinky na organismus.

Ve světě koření existuje skromný hrdina, který má nejenom výraznou chuť. Ačkoli je často přehlížen, jeho léčivé účinky a použití v bylinné medicíně jsou skutečně působivé. Zjistěte více o tomto aromatickém koření, které dokáže zázraky.

Ačkoli se na první pohled jedná o obyčejné tmavé kuličky, obsahují více než mnoho lékárenských doplňků. Pikantní pepř je již po staletí součástí našich kuchyní jako koření do polévek, marinád a masa, ale jeho role se neomezuje pouze na dochucování. Toto nenápadné semínko je skutečným pokladem fytoterapie. Má mnoho vlastností, které bychom měli využít.

Mnozí ho přidávají do polévek a bigosu. Málokdo však ví, jaké má ve skutečnosti účinky na organismus.

Kdysi byly považovány za luxusní zboží ze zámoří, ale dnes se k nim příliš často přistupuje jako k relikvii z babiččiny komory. Škoda, protože jeho léčivé vlastnosti mohou zastínit mnoho moderních tablet. Lze je vařit, drtit, přidávat do koupele nebo vtírat do bolavých míst – způsobů použití je opravdu mnoho. Je tedy na čase vytáhnout tuto koření z hloubi šuplíku a podívat se na ni jako na něco víc než jen přísadu do bigosu nebo vývaru.

Vonný pepř – poklad zdraví v malých zrnkách

Toto koření obsahuje éterický olej bohatý na eugenol, který má silné antibakteriální a protizánětlivé účinky . Díky tomu se dá použít k léčbě infekcí ústní dutiny a krku, ale také k úlevě od bolesti zubů a dásní. Pepřovník obsahuje také flavonoidy, které statečně bojují proti volným radikálům (tyto nepříjemné „látky“ způsobují například stárnutí pokožky).

Podporuje také trávení (stimuluje sekreci žaludečních šťáv, což pomáhá při žaludečních potížích, nadýmání a pocitu těžkosti po jídle). Díky svým zahřívacím vlastnostem se často používá v směsích proti nachlazení a revmatickým bolestem. Pepřovník má také karminativní účinky a může mírně zmírňovat střevní křeče. V fytoterapii se nejčastěji používá ve formě nálevu, oleje nebo jako přísada do směsí koření podporujících zdraví trávicího systému. Toto koření je vynikající pro léčbu akné a kožních problémů.

Mnozí ho přidávají do polévek a bigosu. Málokdo však ví, jaké má ve skutečnosti účinky na organismus.

Jak používat pálivý pepř?

Toto koření se hodí nejen do bigosu nebo vývaru, má široké spektrum použití. Můžete z něj například připravit nálev na omývání pokožky nebo éterický olej na masáž bolavých svalů a kloubů (předem je třeba ho zředit). Za zmínku také stojí, že pálivý pepř má zahřívací účinky. V období nachlazení a chřipky mohou nálevy z tohoto koření pomoci při léčbě infekcí horních cest dýchacích, zklidňují kašel a usnadňují dýchání.

Přejít nahoru