Čerstvé, osvěžující ovoce je ideální svačinkou nebo doplňkem sladké snídaně, když se oteplí. Na jaře a v létě je dobré konzumovat sezónní ovoce, ale exotické ovoce, jako jsou melouny, je také dobré, zejména v teplých dnech. Zjistěte, jaké vlastnosti má meloun cantaloupe a proč je dobré ho konzumovat.
Podle doporučení Světové zdravotnické organizace bychom měli konzumovat 400 až 800 g ovoce a zeleniny denně. Je dobré vybírat pestrou stravu, která tělu snáze dodá všechny potřebné živiny. Dnes se podrobněji podíváme na meloun cantaloupe, který sice není nejoblíbenějším ovocem, ale o jeho prospěšných vlastnostech rozhodně stojí za to vědět. Jaké vlastnosti má meloun cantaloupe? Poradíme vám.
Meloun cantaloupe – prospěšné ovoce
Při nákupech v oblíbených supermarketech stojí za to mezi ovocem věnovat pozornost melounu. Poznáte ji podle charakteristické hrubé slupky, připomínající síťku a často zdobené tmavě zelenými pruhy. Nejčastěji se vyskytuje ve světle zelené barvě. Dužina plodu je šťavnatá, sytě oranžové barvy a obsahuje velké množství drobných semen. Obvykle váží asi kilogram. Meloun cantaloupe se do Evropy dostal z Afriky a jihozápadní Asie. Název ovoce pochází z italského města Cantalupo, ležícího nedaleko Říma, kde byl poprvé pěstován v Evropě.
Jaké vlastnosti má meloun cantaloupe?
Oranžová barva dužiny melounu cantaloupe je způsobena přítomností beta-karotenu – pigmentu patřícího do skupiny karotenoidů, který se v lidském organismu přeměňuje na vitamín A. Má antioxidační vlastnosti a pomáhá organismu bojovat proti škodlivým účinkům volných radikálů. Má také velký vliv na stav pokožky a pomáhá ji chránit před ultrafialovým zářením. Podporuje také zdraví očí a chrání je před nemocemi. Toto ovoce je také zdrojem vitamínu C, který podporuje imunitu, má antioxidační vlastnosti a je nezbytný pro správnou syntézu kolagenu a vstřebávání železa. Vitamín B6 se naopak podílí na metabolických procesech a podporuje nervový a imunitní systém.
Meloun cantaloupe má vynikající účinky na krevní oběh, mimo jiné podporuje činnost srdce a má antisklerotické účinky. Obsahuje hodně draslíku , který pomáhá regulovat krevní tlak, zodpovídá za správnou rovnováhu vody a elektrolytů a podporuje nervový systém. Najdete v ní také hořčík , který mimo jiné pomáhá zajistit správnou funkci srdce, mozku a svalů.
Je to nízkokalorické ovoce, které obsahuje pouze 34 kcal na 100 g. Proto je ideální jako svačina pro lidi, kteří drží dietu. Obsahuje také vlákninu, která podporuje trávení a reguluje hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Toto ovoce má také antioxidační vlastnosti, protizánětlivé účinky, zpomaluje proces stárnutí a má protinádorové vlastnosti.
Čerstvá a sušená meloun cantaloupe
Meloun cantaloupe je velmi chutný jako samostatná svačina. Nejjednodušší způsob, jak ho sníst, je rozkrojit plod na polovinu, vyjmout semínka, nakrájet ho na plátky a „ukousnout“ dužinu. Můžete také hned odkrojit slupku a nakrájet ho na kostky. V této podobě se skvěle hodí například do ovocného salátu.
Skvěle se také hodí do ovocných koktejlů a sorbetů . Zdravější alternativou ke kupovaným želé bonbónům může být sušená meloun kantalupa . Přestože obsahuje hodně jednoduchých cukrů, dodává tělu cenné látky.