Trans-tuky patří do skupiny nenasycených tuků a jsou obsaženy v potravinách, které prošly vysokým stupněm zpracování. Odborníci již mnoho let bijí na poplach a vyzývají k opatrnosti – nadměrná konzumace těchto produktů může způsobit obrovské škody na zdraví.
Kde lze trans-tuky najít?
Trans-tuky se v přírodní formě vyskytují pouze v některých potravinách, včetně masa přežvýkavců, mléka a mléčných výrobků, avšak v těchto potravinách se tento typ tuků vyskytuje pouze v několika procentech.
Je třeba si uvědomit, že nasycené tuky jsou nezbytné pro udržení zdraví, ale nadměrné množství trans-tuků může mít mnoho nepříznivých důsledků a změn metabolismu.
V potravinářském průmyslu se však trans-tuky používají hlavně k dosažení požadované konzistence produktu. Přidané trans-tuky lze najít v:
- tuhých a měkkých margarínů a tukových směsí;
- hotových cukrářských výrobků;
- hotových jídel a polotovarů;
- slaných pochutin;
- mléčných výrobků;
- jídel rychlého vaření
Důsledky konzumace trans-tuků
V roce 2003 dánská rada pro výživu zakázala používání trans-tuků v potravinách právě kvůli jejich škodlivému vlivu na zdraví.
Odborníci z celého světa však vyzývají k jejich konzumaci nebo k omezení jejich množství na 1–2 procenta celkového množství tuků konzumovaných během dne.
Příliš častá konzumace trans-tuků může způsobit:
- poruchy metabolismu cholesterolu – přispívají ke zvýšení hladiny „špatného cholesterolu“ (LDL) a současně ke snížení hladiny „dobrého cholesterolu“ (HDL);
- zvýšený rizik vzniku aterosklerózy – onemocnění krevního oběhu, trombózy, žilní nedostatečnosti, hypertenze, infarktu nebo mozkové mrtvice;
- poruchy metabolismu cukru – zvýšené riziko vzniku cukrovky, inzulinové rezistence a dalších onemocnění spojených s abnormální hladinou inzulínu;
- nekontrolované zvyšování hmotnosti – zvýšené riziko nadváhy a obezity.