Recept na nejlepší karbanátky na světě

Karbanátky, jako by je uvařila maminka! Nic lepšího snad neexistuje, že?

Každý z nás má svůj názor na to, jak uvařit dokonalé karbanátky: s strouhankou nebo bez ní? Cibuli nakrájet nebo nastrouhat? Jedno je jisté: smažit je třeba na velkém množství oleje!

To byla asi větší část, asi 25 kusů. Můžete to tak udělat, protože to z hlediska času není tak důležité a masové kuličky se dají zmrazit, pokud nějaké zbydou.

Původně jsem na přípravu karbanátků používala pšeničnou mouku, ale teď používám bramborovou mouku, která mi přijde lepší.

Zatímco jsem smažila karbanátky, vypadávaly z nich brambory. Bylo by vhodné, kdyby se bramborová šťáva dala později použít na omáčku.Recept na nejlepší karbanátky na světě

Nejlepší karbanátky na světě

Podává se s omáčkou z pánve, cibulovým marmeládem a bramborami.

Ingredience

Masové kuličky

  • 900 gramů mletého vepřového masa
  • 1,5 lžíce hrubé soli
  • 2 cibule, nastrouhané
  • 2 lžíce bramborové mouky (lze nahradit běžnou pšeničnou moukou)
  • 2 vejce
  • Čerstvě mletý pepř
  • Máslo 25-40 gramů na smažení

Omáčka na pánev

  • Tuk na smažení
  • 2 lžíce mouky
  • Bramborový vývar cca 5 dl
  • Citronová šťáva podle chuti
  • Barva omáčky
  • Sůl a pepř podle chuti.
  • Žaludek
  • Kečup
  • Recept na nejlepší karbanátky na světě

Jak na to

  • Vložte vepřové mleté maso a sůl do misky.
  • Vše promíchejte, dokud nevznikne takzvaná lepkavá směs. To pomáhá náplni vázat tekutinu.
  • Nastrouhejte cibuli a dejte ji do stejné misky s bramborovou moukou a vejcem. Nebojte se přidat čerstvě mletý pepř. Náplň je nejlepší připravit předem, před smažením, aby měla čas se spojit a byla opravdu žvýkavá.
  • Lžící vytvarujte porce na dlani. Doporučujeme připravit všechny kousky předem, než začnete smažit – tak bude snazší kontrolovat dobu smažení.
  • Rozpusťte máslo na pánvi a smažte karbanátky na mírném ohni (přibližně 75 % plného výkonu) po dobu 5 minut z každé strany nebo dokud nezískají požadovanou kůrku.
  • Sejměte z ohně a nechte tuk v pánvi. Z něj se dá připravit vynikající omáčka, proto zatím nevypínejte oheň.

Omáčka

  • Omáčka do pánve se připravuje – jakkoli to může znít podivně – ve stejné pánvi, ve které jste smažili karbanátky. Je to jednoduché a ušetříte na mytí nádobí!
  • Do tuku na smažení přidejte mouku, 5 dl vody z brambor (která vařila, zatímco se smažily karbanátky) a mléko, promíchejte.
  • Dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem, omáčkou „Gastrix“ a kečupem.
  • A je to – máte hotovou nejjednodušší omáčku na světě!
  • Podávejte a vychutnejte si teplé knedlíčky s bramborami a cibulovým džemem.
Přejít nahoru