Jedním z pokrmů, který si spojujeme s kuchyní našich maminek a babiček, jsou lahodné palačinky. Jejich tajemství spočívá v dokonalém, nadýchaném těstě, které se obvykle připravuje na bázi podmáslí nebo kefíru. Pokud chcete znovu zažít chuť svého dětství, vyzkoušejte palačinky s rebarborou, jejich kyselá chuť se skvěle hodí k sladkým palačinkám. V následujícím článku vám prozradíme, jak připravit nadýchané palačinky.
Někteří je jedí jako dezert, jiní je považují za sladkou variantu večeře, ale mohou být také ideální snídaní v sobotu nebo v neděli ráno. Nadýchané palačinky jsou tradičním sladkým pokrmem polské kuchyně a jsou tak chutné, že jim těžko odoláte. Obvykle do nich přidáváme nakrájená jablka, ale na jaře, kdy začíná sezóna rebarbory, stojí za to zkusit ji přidat do sladkých palačinek. Zde je náš recept na nadýchané palačinky s rebarborou.
Jak připravit nadýchané palačinky?
Receptů na palačinky existuje mnoho. Základem většiny z nich je obvykle pšeničná mouka, nejčastěji doporučovaná je mouka na pečení 450 nebo mouka luxusní třídy 550 . Samozřejmě vám nic nebrání vyzkoušet je připravit z polohrubej mouky nebo ovesné mouky, v takových palačinkách bude mnohem více vlákniny. Tato složka má velký vliv na střeva, zlepšuje trávení a také ovlivňuje regulaci hladiny cukru a cholesterolu v krvi.
Někteří připravují palačinky s mlékem nebo jogurtem. Nejchutnější jsou však, když se připravují s podmáslím nebo kefírem , které jim dodávají charakteristickou, mírně kyselou chuť. Aby byly palačinky nadýchané a vzrostly, je třeba do nich přidat kypřidlo, nejčastěji jedlou sodu nebo prášek do pečiva , ale i s droždím budou stejně chutné .
Podle mnoha gurmánů musí palačinky nutně obsahovat ovocnou přísadu. Nejčastěji se jedná o jablka, nejlépe tvrdá a mírně kyselá, například ligol nebo šedý syřidlo. Skvěle se sem hodí také borůvky nebo kousky banánu. Na jaře, kdy je revíř k dostání v obchodech a na trzích, stojí za to přidat ho do směsi, bude to také velmi chutné. Milovníci sladkého mohou místo ovoce přidat do směsi nasekanou čokoládu.
Palačinky se obvykle posypávají moučkovým cukrem. Skvělé bude také přidat špetku skořice. Můžete je také podávat s čerstvým sezónním ovocem, například jahodami nebo malinami, nebo je polijte rozpuštěnou čokoládou. Další chutnou variantou je namazat je domácí marmeládou nebo džemem. Přírodní nebo řecký jogurt je také dobrá a zdravá volba, protože poskytuje další porci bílkovin. Vše záleží na vašich chuťových preferencích.
Palačinky s rebarborou – recept
K přípravě palačinek s rebarborou budete potřebovat:
- 340 g mouky na pečení,
- 2 velká vejce,
- 360 ml podmáslí,
- 2 čajové lžičky cukru nebo sladidla,
- 1 čajová lžička jedlé sody,
- špetka soli.
Dále:
- 4 stonky rebarbory
- rozpuštěné máslo na smažení,
- moučkový cukr na posypání,
- špetka skořice.
Začněte tím, že rebarboru umyjete, očistíte a nakrájíte na menší kousky. Poté prosejte mouku do mísy, přidejte sodu, cukr nebo sladidlo, například erythritol nebo xylitol, a špetku soli. Nalijte podmáslí, vmíchejte vejce a míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí. Nakonec přidejte nakrájený rebarboru a znovu promíchejte. Na pánvi rozehřejte rozpuštěné máslo a nalijte část těsta, aby vznikly palačinky. Smažte z obou stran na středním ohni, dokud nevznikne dozlatova opečená kůrka. Palačinky položte na papírový ubrousek, aby se zbavily přebytečného tuku. Podávejte s moučkovým cukrem nebo oblíbenou náplní.