Sezóna chřestu se chýlí ke konci. To ale neznamená, že se musíte vzdát chuti této zeleniny a čekat až do příštího roku. Ukazuje se, že chřest lze bez obav zmrazit. Zjistěte, jak nejlépe zachovat jeho čerstvost a chuť.
Chuť chřestu vydrží déle
Chřest si vychutnáváme od dubna, ale koncem června zmizí z trhů a obchodů. Z tohoto důvodu je dobré přemýšlet o jeho skladování, aby bylo možné z něj připravovat chutná jídla po delší dobu. Nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je samozřejmě zmrazení.
Nestačí však jen zabalit chřest do sáčků nebo nádob a vložit je do mrazáku. Pak by ztratil vše, co je na něm nejcennější. Skladování zeleniny musí vypadat úplně jinak. Zde je několik tipů, jak zmrazit chřest, aby zůstal čerstvý po dlouhou dobu.
Jak vybrat nejlepší chřest?
Než vysvětlíme, jak správně mrazit chřest, ukážeme vám také, jak ho vybírat při nákupu. Ukazuje se, že nejlepší jsou ty pevné. To neznamená, že jsou nezralé, ale vydrží mnohem déle než měkké.
Ty, které jsou trochu měkké, je třeba spotřebovat mnohem dříve. Nejsou také vhodné k mražení, protože po rozmrazení se rozpadnou a budou vypadat neappetitně.
Jak zmrazit chřest?
Než špenát zmrazíte, vyberte si, který použijete. Tvrdé kusy jsou vhodné k mražení, měkké je třeba spotřebovat co nejdříve. Odřízněte dřevnaté konce vybraného špenátu. Pečlivě je umyjte a osušte.
Dále špargli blanšírujeme. V hrnci přiveďte vodu k varu, vložte do ní špargli a po chvíli ji přeneste do studené vody. Díky těmto krokům si zelenina po rozmrazení zachová svou pružnost a chuť.
Špargli osušte a vložte do dobře uzavíratelných plastových sáčků. Teprve poté je vložte do mrazničky. Na obalu doporučujeme uvést datum zmrazení. Blanšírovanou chřest můžete skladovat až 10 měsíců.
Takto připravený a zmražený chřest bude skvělým doplňkem salátů, polévek a obědů.