Toto jednoduché jídlo promění každodenní pokrmy a dodá jim krémovou, lehkou texturu s ideální příchutí muškátového oříšku.
Bílá omáčka , také známá jako bešamel , je jedním z těch univerzálních a základních pokrmů, které by měl znát každý milovník vaření. Tato kultovní omáčka si našla své místo nejen ve francouzské haute cuisine, kde je považována za jednu z pěti základních omáček, ale také na rodinných stolech po celém světě. Schopnost bílé omáčky proměnit ty nejjednodušší ingredience v něco krémového a lákavého z ní činí neodmyslitelnou součást kuchyně.
Toto jídlo má svůj původ ve francouzské kuchyni 17. století . Je připisováno Luisi de Bechamelovi , správci krále Ludvíka XIV , ačkoli někteří tvrdí, že je ještě starší a stejně jako mnoho receptů našich předků prošel v průběhu času změnami a překročil hranice.
V tradiční verzi jsou hlavními ingrediencemi mouka , ale moderní, rychle se měnící život vedl k vzniku rychlejších verzí. A právě zde vstupuje do hry kukuřičný škrob . Použití kukuřičného škrobu k zahuštění této omáčky zajišťuje sametovou konzistenci za mnohem kratší dobu a bez rizika tvorby hrudek. V České republice se bílá omáčka často obohacuje sýrem a také se připouští různé variace, například přidání muškátového oříšku, který jí dodá teplou a příjemnou vůni.
Rychlý a jednoduchý recept na bílou omáčku s kukuřičným škrobem
Bílá omáčka je snadná na přípravu. Recept obsahuje základní ingredience, které pravděpodobně najdete ve své spíži, a lze jej přizpůsobit různým variantám podle vašich osobních preferencí. Pro rychlejší přípravu můžete tradiční mouku nahradit kukuřičným škrobem, který umožňuje dosáhnout homogenní textury bez hrudek .
Čas na přípravu
Příprava této bílé omáčky je jednoduchá a trvá asi 10 minut. Z toho 2 minuty zabere shromáždění a odměření ingrediencí, 3 minuty počáteční zahřátí a smíchání kukuřičného škrobu a dalších 5 minut vaření a dosažení požadované konzistence omáčky. Délka vaření se však může lišit v závislosti na každém jednotlivci.
Ingredience
- 500 ml mléka.
- 3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu bez vrchu.
- 3 polévkové lžíce másla.
- Sůl podle chuti.
- Pepř podle chuti.
- Muškátový oříšek podle chuti.
Jak připravit bílou omáčku s kukuřičným škrobem, krok za krokem
- V hrnci rozpusťte máslo na středním ohni.
- Kukuřičný škrob rozpusťte v části studeného mléka (asi 100 ml), dokud nezmizí hrudky.
- Přidejte směs kukuřičného škrobu do rozpuštěného másla a důkladně promíchejte.
- Přidejte zbývající mléko a neustále míchejte, aby vznikla homogenní konzistence.
- Míchejte, dokud omáčka nezhoustne (asi 5 minut).
- Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem podle chuti.
- Podávejte ihned nebo udržujte v teple ve vodní lázni, dokud nebude připravena k použití.
Jak dlouho lze tento přípravek skladovat?
Bílou omáčku lze skladovat v chladničce až 3 dny v uzavřené nádobě. Před opětovným podáváním doporučujeme pomalu ohřát a důkladně promíchat, aby se obnovila homogenní konzistence.