Tady je recept na neobvyklé pesto. Místo klasického bazalku obsahuje koření, bez kterého se neobejde klasická česká kuchyně. Pasta z libečku je napůl pesto, napůl maggi.
Domácí koření Maggi
Bez libečku by polévka neměla správnou chuť. Na první pohled je to obyčejná bylina, ale ve skutečnosti se jedná o koncentrovaný umami – takzvanou pátou chuť, která na jazyku vyvolává pocit sytého jídla. Pokud tuto vůni uzavřete do sklenice, získáte kulinářský poklad.
Lidé se již velmi dlouho snaží ji uzavřít. Libeček je neodmyslitelnou součástí Maggi. Klasické koření do polévek a omáček však může obsahovat – v závislosti na verzi – mnoho umělých přísad, kterých se možná budeme chtít zbavit. Víme, co dělat dál: vyrobit si domácí verzi.
Domácí pasta z libečku
Tato pasta má sice jinou konzistenci než koření Maggi, ale lze ji použít podobným způsobem. Je to dobrý doplněk do vývaru nebo omáček.
Ingredience
2 velké hrsti listů libečku
80–100 ml olivového oleje nebo rostlinného oleje
2 čajové lžičky soli
Libeček do vývaru a nejen do něj
Od oddělte od libečku nejtlustší, dřevnaté stonky. Opláchněte zbývající listy a tenké stonky. Přesuňte do misky mixéru.
Do libečku nalijte 80 ml oleje a přidejte 2 čajové lžičky soli . Rozmixujte do hladka. Možná budete muset přidat trochu více oleje.
Pastu přendejte do sterilizovaných sklenic. Nejlepší je použít malé nádoby, které se dají otevřít a relativně rychle spotřebovat. Do každé sklenice nalijte lžičku oleje, aby se vytvořila bariéra proti mikroorganismům.
Místo konzervování libečku na zimu ho pasterizujeme ve vroucí lázni po dobu tří dnů po sobě – 30, 20 a 15 minut. Po každém varu sklenice otočte dnem vzhůru. Po úplném vychladnutí konzervy uložíme do sklepa.