Toto ovoce pomáhá pečovat o krevní systém a srdeční sval, protože přispívá ke snížení krevního tlaku.
Pojem „superpotravina“ se často používá příliš lehkomyslně. Správnější je hovořit o potravinách, které při správné konzumaci a v rámci určitého stravovacího plánu přinášejí četné výhody pro organismus a celkové zdraví, a to jak pro všechny, tak pro určité skupiny lidí.
Mezi ovocem dováženým z Ameriky je jedno obzvláště osvěžující a chutné: guava . Po důkladném studiu jejích prospěšných vlastností pro zdraví se zjistilo, že se používala k léčebným účelům již v době předkolumbovské říše . Kromě toho, že listy mají vynikající dužinu, jsou také ideální pro přípravu nálevu, který ještě více umocňuje tyto prospěšné účinky.
Rozmanitost použití guavy a způsoby její přípravy
Guava má tropický původ a obvykle se konzumuje ve formě džusu nebo zmrzliny ve Střední Americe, Karibiku a Jižní Americe. Čerstvá guava obsahuje vitamíny A a C, fosfor, draslík a železo, které posilují imunitu těch, kteří ji konzumují. Kromě toho pomáhá pečovat o krevní systém a srdeční sval, protože přispívá ke snížení krevního tlaku.
Podle údajů potravinového fondu guava obsahuje 273 miligramů vitamínu C a klinika univerzity ji schválila ve studii, ve které byla uznána jako jeden z produktů s nejvyšším obsahem vitamínu C.
Čaj z guavy má zase protizánětlivé a antioxidační účinky, které zajišťují omlazující efekt.
Pomáhá také kontrolovat hladinu špatného cholesterolu (LDL) a produkovat dobrý cholesterol (HDL). Pokud jde o kontrolu hladiny cukru v krvi, guava pomáhá v případě hypoglykémie a pomáhá inzulínu správně fungovat jako přenašeč cukru z krevního řečiště do buněk.
Čaj se připravuje velmi snadno : hrst listů guavy zalijte litrem vroucí vody a nechte pět minut louhovat. Před konzumací listy odstraňte a nechte čaj chvíli odstát.