Nalijte do vývaru, který se okamžitě zprůhlední. Tak to dělaly naše babičky.

Rosol, neboli polévka, se v Čechách vaří již několik generací. Každý ji připravuje po svém, ale je třeba dodržovat několik základních pravidel, protože bez nich se jídlo nepovede. Co udělat, aby nebyla kalná, ale chutná a voňavá? To musíte určitě vědět.

Proč je polévka zdravá?

Tradiční večeře se skládá ze dvou chodů. První je samozřejmě vývar s přidanou chutnou mrkví a čerstvou petrželkou. Druhou variantou jsou chutné vepřové kotlety s vařenými bramborami a oblíbeným salátem, například okurkovým nebo řepným. Proč vlastně stojí za to jíst vývar?

Nalijte do vývaru, který se okamžitě zprůhlední. Tak to dělaly naše babičky.

Je to jedno z nejoblíbenějších jídel v naší zemi. Tato polévka má mnoho prospěšných vlastností. Kromě toho všichni asi víme, že vývar se podává, když se cítíme slabí, nachlazení nebo trpíme kocovinou. Málokdo ví, že je také prospěšný při onemocnění střev, oslabených kostech a zánětlivých onemocněních. Také nemůžete přehlédnout lahodnou chuť této syté polévky. Má úžasnou vůni, je plná chuti a jistě se stane skutečnou delikatesou pro každého.

K jeho přípravě budete potřebovat čas a především znalosti. Pokud plánujete vařit vývar, musíte vědět, co dělat, abyste se vyvarovali chyb, jinak bude polévka zakalená a bez chuti. Stačí se řídit několika pravidly .

Jak uvařit chutný vývar?

Základem jeho chuti je čirý vývar . Abyste ho získali, budete se muset trochu namáhat . Někdy se stává, že vývar zakalí. Proč se to děje? Častou příčinou je vložení syrového masa do horké vody. Kvůli tomu se bílkoviny poměrně rychle srážejí, čímž vývar ztrácí čirost.

Mnoho lidí navíc během vaření polévky neodstraňuje pěnu. To je bohužel chyba. Je třeba si uvědomit, že při vaření vývaru je třeba být velmi trpělivý a vařit ho na mírném nebo středním ohni, nikoli na silném. Dlouhé vaření této polévky zlepšuje její chuť.

Také je třeba dbát na kvalitu surovin, zejména masa . Mělo by být co nejčerstvější.

Dalším tajemstvím je tajná přísada . Podívejte se, co je třeba přidat do polévky, aby byla čirá a čistá.

Nalijte do vývaru, který se okamžitě zprůhlední. Tak to dělaly naše babičky.

Kostky ledu v bujónu

Recept na bujón není složitý. Ingredience pro tuto polévku lze také koupit v každém místním obchodě. Základem chutného jídla je samozřejmě způsob jeho přípravy .

Proto je třeba dodržovat výše uvedená pravidla, a pokud chcete mít ještě větší jistotu, můžete do vroucího vývaru přidat sklenici studené vody nebo několik kostek ledu . Díky tomu vývar nebude zakalený, ale čistý a průzračný.

Další často používanou metodou je vložit do polévky naprosto čistou vaječnou skořápku a po uvaření ji odstranit .

Pokud tedy chcete uvařit chutný a čirý vývar pro rodinnou večeři , dodržujte těchto několik důležitých pravidel a nebudete zklamáni.

Přejít nahoru