Recept na nakládané smrčky
Tyto houby rostou na jaře a zdaleka ne všichni je mají rádi. Ve skutečnosti jsou ale smrčky velmi chutné, pokud se správně připraví. Na našem webu najdete recept na nakládané houby, které můžete podávat po celý rok.
Smrži se obvykle marinují v octu s přidaným pepřem a česnekem. Skvěle se hodí k hlavním jídlům. Začněme tím, že smrži se dají najít pod listnatými stromy, keři a v roklích. Jsou docela dobře viditelné, protože na jaře v lese ještě není hustá tráva. Hlavní je nezaměnit je s falešnými houbami.
Skutečné smrži mají klobouk bez kostí, s dírkovitou strukturou, který je připevněn k noze u jejího základu. Klobouky falešných smržů mohou vypadat nepravidelné a zvlněné.
Skutečný smrž má dutou nohu, zatímco falešný smrž má nohu pevnou téměř po celé délce. Proto jsou falešné smrži obvykle těžší než skutečné.
Klobouk falešného smrčku je slabě spojený se stonkem a při rozříznutí je vyplněn bílou dužinou, na rozdíl od pravých smrčků, které jsou uvnitř duté.
K přípravě nakládaných smrčků budete potřebovat následující ingredience:
- Smrčky – kilogram;
- voda – litr;
- česnek – tři stroužky;
- sůl – dvě polévkové lžíce;
- cukr – jedna a půl polévkové lžíce;
- bobkový list – tři kusy;
- černý pepř – šest zrn;
- bobkový pepř – tři kusy;
- hřebíček – dva kusy;
- ocet (9 %) – dvě polévkové lžíce;
- rostlinný olej – dvě až tři polévkové lžíce.
Příprava
Smrčky jsou kvůli své struktuře poměrně „nepraktické“ na zpracování. Houby je třeba pečlivě probrát, příliš velké raději nevyužívat. Smrčkům odstraňte nožičky téměř až ke klobouku. Poté houby důkladně omyjte pod tekoucí studenou vodou a přendejte do hrnce.
Houby je třeba zcela zalít vodou. V tomto stavu necháme smrži hodinu stát při pokojové teplotě. Po uplynutí času vodu slijeme, smrži znovu opláchneme pod tekoucí vodou a přendáme do hrnce na vaření.
Houby zalijeme vodou, postavíme na silný oheň a počkáme, až se začnou vařit. Vznikne pěna, kterou je třeba sebrát. Dále vaříme houby 15 minut na středním ohni, dáme je do cedníku a propláchneme studenou vodou. Během druhého vaření nemusíte ztrácet čas a můžete připravit marinádu. Připravte česnek: očistěte ho a nakrájejte na malé kousky.
Do hrnce nalijte vodu, vložte česnek, sůl, cukr a koření uvedené v ingrediencích. Jakmile smrži začnou vařit, vařte je pouze dvě minuty. Houby vyjměte a přendejte do vody s kořením. Přiveďte k varu, přidejte ocet a vařte pět minut. Nyní je důležité smrži správně zavařit do sklenic. Houby rozložte v horkém marinádu do sterilizovaných sklenic a uzavřete je. Po vychladnutí dejte do lednice, můžete přenést do chladné spíže nebo sklepa.