V jaké zemi se lidé dožívají nejvyššího věku? Japonsko je bezpochyby zemí dlouhověkých lidí. Proč Japonci žijí nejdéle a v čem spočívá jejich tajemství? Ne, nejde o černou magii. Odpověď je jednoduchá – správná strava a životní styl. Co je to „okinawská dieta“ a jak se dožít 100 let.
Toto je strava dlouhověkých lidí z Japonska. Cesta k dlouhověkosti
Japonci žijí nejdéle . V Japonsku žije více než 90 000 lidí starších 100 let . Zejména na japonském ostrově Okinawa je délka života mnohem vyšší. Ve světě plném zázračných diet a doplňků slibujících věčné mládí obyvatelé japonského ostrova dokazují, že dlouhý a zdravý život do značné míry závisí na jednoduchých stravovacích návycích.
Obyvatelé Okinawy zřídka trpí nemocemi souvisejícími se životním stylem, jako jsou srdeční choroby, mrtvice, hypertenze, cukrovka typu 2 a rakovina. Na Okinawě žije mnoho dlouhověkých lidí, kteří se na svůj věk cítí dobře a netrpí věkem podmíněnými nemocemi.
Jak se dožít 100 let. Okinawská strava
Je okinawská strava tajemstvím dlouhověkosti Japonců ? Skládá se převážně z čerstvé zeleniny a ovoce, které jsou bohaté na fytochemické látky a antioxidanty. Japonci z Okinawy jedí hlavně celozrnné produkty (hlavní zdroj sacharidů) a omezují konzumaci masa a tučných mléčných výrobků . Vybírají si jídla s nízkým glykemickým indexem. Tajemství stravy obyvatel Okinawy spočívá také v omezení konzumace cukru a konzumaci potravin s nízkým obsahem nasycených tuků. Japonci také milují luštěniny a sójové výrobky. Jedí ryby a mořské plody v mírném množství.
Podle zprávy japonského ministerstva zdravotnictví, práce a sociálních věcí v současné době v Japonsku žije 90 000 lidí. Podle údajů je 526 lidí ve věku 100 let a více.
Co je to okinawská strava?
Jedná se o tradiční stravovací model obyvatel Okinawy – ostrova známého nejvyšším procentem dlouhověkých lidí na světě. Jeho základní předpoklady jsou následující:
- nízkokalorická strava (asi 1800 kcal denně),
- vysoký obsah zeleniny (více než 50 % denní normy),
- mírné množství ryb a sóji,
- malý podíl živočišných produktů a nasycených tuků,
- prakticky žádný rafinovaný cukr a vysoce zpracované potraviny,
- převaha sezónních a místních produktů.
Japonci se dožívají vysokého věku, protože rozumně přistupují k konzumaci alkoholu a vyhýbají se tvrdým alkoholickým nápojům. Jen málokdo je závislý na kouření cigaret .
Mnoho zdrojů také poukazuje na genetickou predispozici a na skutečnost, že každý Japonec má zdravotní pojištění a je mu zaručena pravidelná lékařská prohlídka.
Co jedí obyvatelé Okinawy?
Základ stravy tvoří batáty, doplněné :
- křížatá zelenina (např. čínské zelí, pak-čoi),
- tofu a jiné sójové produkty ,
- mořské řasy , např. kombu, wakame,
- mořské ryby , které jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin,
- zelený čaj a bylinkové čaje (například kurkuma nebo ibišek),
- velmi malé množství masa, hlavně vepřového ,
- fermentované produkty (například miso , natto),
Princip „hara hachi bu“ – jezte, dokud nejste sytí na 80 %.
To je důležitá součást životního stylu obyvatel Okinawy . Obyvatelé přestávají jíst, aniž by se cítili úplně nasycení. Díky tomu se nepřejídají a po celý život si udržují štíhlou postavu.
Proč je dieta Okinawy účinná?
1. Bohatá na antioxidanty
Zelenina, řasy a sójové produkty jsou plné antioxidantů, které zpomalují proces stárnutí a snižují riziko vzniku rakoviny.
2. Nízký obsah kalorií.
Navzdory velkým porcím jídla je dieta nízkokalorická, což přispívá k dlouhověkosti – potvrzují to četné studie vlivu omezení kalorického příjmu na délku života.
3. Nízký glykemický index a nízký obsah cukru.
To pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi a snižuje riziko vzniku cukrovky typu 2.
4. Velké množství vlákniny a fytochemických látek
Podporuje střevní flóru, imunitu a detoxikační procesy v těle.
Bude okinawská dieta fungovat v České republice?
Rozhodně ano – s několika změnami:
- Sladké brambory lze nahradit dýní nebo mrkví.
- Místo řas – lněné semínko , ořechy , řepkový olej lisovaný za studena.
- Fermentované sójové produkty lze nahradit nakládanými okurkami .
- Velmi dostupné jsou takové druhy mořských ryb, jako sleď, treska a makrela .
- Zelený čaj , kadidlo , kopřiva – skvělé náhražky okinawských nápojů.
Žijí šťastní starší lidé déle?
Mnoho zdrojů poukazuje na to, že dlouhověkost Japonců může souviset s organizací jejich života. Starší lidé se o sebe starají, žijí v komunitách, kde jsou zastoupeny různé generace, a tráví hodně času na čerstvém vzduchu. Je komunikace ve stáří způsobem, jak se dožít 100 let?