Cheesecake snů. Nadýchaný, krémový, vlhký a nikdy nespadne

Jak upéct dobrý cheesecake? Tento druh pečiva je bezpochyby jedním z mála uměleckých děl, které se v domácnostech objevují poměrně zřídka. Nejčastěji je pečou babičky, ostřílené maminky a domácí cukráři. Pokud patříte k lidem, kteří se neustále ptají, jak zabránit tomu, aby cheesecake klesl, pak je tento text právě pro vás.

Jaký sýr se nejlépe hodí na cheesecake ? Jak zajistit, aby cheesecake nespadl? To jsou jen dvě z mnoha otázek, které si můžete položit, než se pustíte do přípravy cheesecake. Navíc tento dort má mnoho názvů a každý cheesecake má svá pravidla . Máme pro vás několik tipů, jak ho připravit téměř dokonale.

Cheesecake snů. Nadýchaný, krémový, vlhký a nikdy nespadne

Jak upéct dobrý cheesecake – návod nejen pro začátečníky

Tradiční dorty, i když jsou oblíbené a připravují se s radostí, vyžadují také kulinářské znalosti, dobrý recept, zručnost a trpělivost. Takže se pravděpodobně ptáte, jak upéct dobrý cheesecake. Průvodce není určen pouze pro začátečníky, obsahuje pravidla, která budou užitečná jak pro ty, kteří teprve začínají s vařením, tak pro zkušené cukráře. Protože nikdy se nenaučíte příliš mnoho. Navíc tak můžete ještě vylepšit recept na cheesecake.

V tomto textu najdete informace o tom, jaký sýr použít, a také o dalších ingrediencích potřebných k přípravě dokonalého cheesecaku. Mají totiž podstatný vliv nejen na chuť, ale i na vzhled dortu. Koneckonců, každý z nás chce upéct cheesecake, který nespadne, nepraskne a vykyne . Jak toho dosáhnout? Určitě čtěte dál.

Jaký sýr je pro cheesecake nejvhodnější?

Začněme tím nejdůležitějším pro každý cheesecake. Sýrem. Někteří používají na cheesecake hotový tvaroh, který lze koupit ve velkých obchodech. Jiní používají bílý tvaroh, rozemletý doma. To je bezpochyby nejlepší řešení, i když pracnější. Na tom závisí struktura cheesecake a jeho chuť.

Ideální koláč by se měl péct z tvarohu rozemletého nejméně dvakrát . Trojité mletí však zajistí, že v těstě nebudou žádné hrudky, bude mít ideálně homogenní konzistenci a strukturu bez vrstev. Proč ne sýr z kbelíku? Nemůžeme ovlivnit jeho konzistenci – je hotový a my s ním musíme pracovat. Často může být jeho složení horší než u běžného bílého sýra.

A ještě jedna věc – při výběru sýra věnujte pozornost obsahu tuku. Tvaroh by měl být polotučný, lépe tučný . Díky tomu bude koláč vlhký, homogenní a opravdu chutný. Pamatujte, že tuk je nositelem chuti, proto se ho neměli vzdát. Pokud máte doma nízkotučný sýr, můžete ho použít, ale bylo by dobré přidat do něj máslo.

Krémový cheesecake bude dobrý i s tvarohem, ale milovníci velmi jemných a trochu tučnějších dortů mohou do směsi přidat i smetanu. To je skvělý nápad. Hmota pak bude opravdu mimořádně chutná. Máte v lednici mascarpone? Tento smetanový sýr se také skvěle hodí jako doplňková přísada do tvarohu. Při přípravě dietní varianty cheesecaku použijte nízkotučný tvaroh bez jakýchkoli přísad. Už víte, který sýr se nejlépe hodí do cheesecaku. A co ostatní ingredience?

Cheesecake snů. Nadýchaný, krémový, vlhký a nikdy nespadne

Tradiční recept na cheesecake musí obsahovat vejce.

Vejce jsou velmi důležitou ingrediencí tradičního cheesecake. Jejich úkolem je kypřit těsto a dodat mu trochu více objemu , spojit hmotu a udělat těsto homogenní. Na každý kilogram tvarohu potřebujete alespoň tři vejce . Tak si můžete být jisti, že hmota se nerozpadne.

A tady vyvstává otázka – jak přidat vejce? Někteří šlehají bílky a žloutky přidávají zvlášť. Tím se směs provzdušní a dokonce se zlepší kvalita cheesecaku. Bude více kynout, ale také se zvýší riziko, že se propadne. Mnohem bezpečnější variantou jsou vejce, která přidáte celá . Cheesecake vyroste, ale ne tak moc jako s rozšlehanými bílky. Díky tomu těsto nebude efektně klesat a dort bude i tak nadýchaný.

To je vše, co potřebujete k přípravě cheesecaku? Tradiční recept také vyžaduje, aby vejce (a ostatní ingredience, například tvaroh a smetana, pokud je používáte) měly stejnou teplotu. To je velmi důležité, protože to může zabránit praskání cheesecaku a rozvrstvení sýrové hmoty. Bez ohledu na to, kolik ingrediencí do těsta přidáte, vyndejte je z ledničky alespoň dvě hodiny před pečením, aby se stihly ohřát na pokojovou teplotu.

Lze do cheesecaku přidat kypřicí prášek? To pravděpodobně nebude mít žádný vliv na těsto, natož na jeho kynutí. Můžete ho tedy bez obav vynechat. Někteří do cheesecaku přidávají mouku, ale není to nutné. Krémový, jemný cheesecake se peče bez použití jakýchkoli polotovarů. Pokud máte raději drobivější dezerty připomínající běžné dorty, můžete přidat trochu mouky. Tato přísada je zodpovědná za kompaktní strukturu, proto ji používejte s mírou.

Jak zabránit tomu, aby cheesecake klesl?

A teď to nejdůležitější – odpověď na otázku, co udělat, aby cheesecake nespadl. Teplota pečení je zde velmi důležitá. Cheesecake se doporučuje péct při nízké teplotě. Rozsah je od 150 do 170 stupňů. Nízká teplota pečení zabraňuje těstu rychle stoupat a následně stejně rychle klesat při ochlazování.

Pokud se rozhodnete přidat do směsi rozšlehané vaječné bílky, aby dort hezky vyrostl, vložte ho do trouby předehřáté na 170 stupňů. Po vložení plechu snižte teplotu na 150 stupňů. Vaječné bílky tak rychle ztuhnou a těsto si udrží svůj tvar. Riziko poklesu je tak sníženo. Receptům se však vyplatí věřit, protože některé z nich mohou doporučovat pečení při ještě nižších teplotách.

Dalším způsobem, jak připravit hladký a nadýchaný cheesecake, je pečení ve vodní lázni. Formu s cheesecakem jednoduše vložte do velkého hrnce naplněného horkou vodou. Můžete také využít sílu páry – pečení s párou dělá cheesecake vlhčím. Nádobu s vodou vložte do trouby o jednu úroveň níže. Pamatujte však, že musí být stejné velikosti nebo větší než forma na cheesecake.

Cheesecake snů. Nadýchaný, krémový, vlhký a nikdy nespadne

Pokud chcete mít jistotu, že cheesecake nespadne, v žádném případě během pečení neotvírejte troubu. Náhlé změny teploty vedou k rychlému ztrátě objemu těsta. A ještě jedna věc – cheesecake musí vychladnout bez náhlých změn teploty. Stačí nechat dvířka trouby pootevřená a těsto nechat uvnitř hodinu. Poté můžete podnos vyjmout.

Ideální cheesecake vyžaduje zručnost a práci. Není to však nemožné. I když se jedná o umělecké dílo, můžete se na jeho „vytvoření“ připravit. Doufáme, že vám naše tipy pomohly a vaše cheesecaky budou krásné a chutné.

Přejít nahoru