Tři vitamíny, které jsou podle odborníků nezbytné pro udržení zdravých očí

Vitamíny jako A, C a E hrají rozhodující roli pro zdraví očí. Pomáhají předcházet problémům se zrakem, šedému zákalu a chrání před oxidací. Mají také další prospěšné vlastnosti.

Jak zpomalit stárnutí očí

Stejně jako je třeba pečovat o různé části těla, aby správně fungovaly, zdraví očí také vyžaduje pozornost a péči, která přispívá k jejich správnému fungování . Oči díky své složité struktuře a schopnosti přizpůsobovat se různým světelným podmínkám hrají klíčovou roli ve fungování organismu. Jedním z důvodů jejich popularity je jejich přímé propojení s mozkem, díky čemuž jsou důležitou součástí smyslového systému.

Tři vitamíny, které jsou podle odborníků nezbytné pro udržení zdravých očí

Doplňky stravy, potraviny a dokonce i návyky zaměřené na zlepšení zraku mohou mít velký vliv na vaši výkonnost : mohou podporovat ostrost zraku, snižovat únavu spojenou s dlouhodobou zátěží a zmírňovat nepohodlí v budoucnu. Tento důraz je dnes ještě aktuálnější, kdy společnost vyžaduje, abychom trávili příliš mnoho času před elektronickými zařízeními, která namáhají a dráždí oči.

Taková pozornost věnovaná zdraví očí je ještě aktuálnější v době, kdy sociálně závislí lidé tráví příliš mnoho času před elektronickými zařízeními.

Jak vitamíny pomáhají zdraví očí

Výživa hraje v této péči důležitou roli, protože určité složky přítomné v potravinách , jako jsou minerály, antioxidanty a zejména vitamíny, mohou zlepšit funkci očí , předcházet běžným poruchám a optimalizovat zrakové schopnosti, jako je přizpůsobení se tmě nebo světelným kontrastům.

Podle údajů Americké akademie oftalmologie (AAO) některé živiny podporují celkové zdraví očí, zatímco jiné, jak se ukázalo, snižují riziko očních onemocnění .

Strava s nízkým obsahem tuků a bohatá na ovoce, zeleninu a celozrnné obiloviny může pomoci nejen udržet silné srdce, ale také zachovat zdraví očí,“ uvádí organizace. To není překvapivé, protože, jak vysvětluje AAO, oči jsou závislé na drobných tepnách, které je zásobují kyslíkem a živinami, stejně jako srdce k tomuto účelu využívá mnohem větší tepny. „Udržování jejich zdraví nepochybně pomůže vašim očím,“ říká.

1) Vitamin A

Staří Egypťané věřili, že slepotu lze vyléčit konzumací jater. Přibližně v 20. letech 20. století byl na základě této historie izolován nový vitamin – vitamin A , o čemž v rozhovoru pro média hovořil Ramiro Eredia, lékař z klinické nemocnice .

Tři vitamíny, které jsou podle odborníků nezbytné pro udržení zdravých očí

„Je rozpustný v tucích a vyskytuje se ve dvou formách: provitamin v rostlinách, který je metabolizován do své aktivní formy savci, kde se 50–85 % vitamínu hromadí v játrech, a předformovaná forma , která je obsažena v mase, rybách a mléčných výrobcích,“ vysvětlil.

Mezi jeho léčivé vlastnosti Eredia uvedl zlepšení zraku, protože pomáhá při onemocněních rohovky a spojivky. „Jeho nedostatek je spojen se zrakovými a očními poruchami, suchostí očí, slepotou kuřat, poruchami vývoje kostí a také problémy s pokožkou a vlasy,“ uvedl.

V jakých potravinách můžeme najít vitamín A?

Potraviny obsahující beta-karoten – tmavě oranžovo-červený organický pigment, který se ve velkém množství nachází v houbách, rostlinách a ovoci – se v organismu přeměňují na vitamín A. Podle lékaře jsou to například:

  • Mrkev
  • Sladké brambory a dýně
  • Žluté a oranžové ovoce
  • Zelená listová zelenina
  • Paprika

Beta-karoteny se v organismu přeměňují na vitamín A.

2) Vitamín C:

„Jedná se o ve vodě rozpustný vitamín nezbytný pro správný růst a vývoj . Je také jedním z mnoha antioxidantů, které blokují část poškození způsobeného volnými radikály – molekulami, které se hromadí v buňkách a poškozují jiné, jako jsou DNA, lipidy a bílkoviny.“

Tři vitamíny, které jsou podle odborníků nezbytné pro udržení zdravých očí

Pokud jde o jeho hluboký vliv na organismus, Harvardská lékařská fakulta zdůrazňuje, že vitamin C může chránit před šedým zákalem a podporovat produkci neurotransmiterů, jako je serotonin a noradrenalin.

Konkrétně studie „Konzumace potravin bohatých na vitamín C snižuje riziko progrese katarakty o třetinu“ (2016) analyzovala stravu a riziko progrese katarakty u 324 párů dvojčat po dobu deseti let. Na konci studie vědci zjistili, že strava bohatá na potraviny s vitamínem C snižuje riziko progrese katarakty o třetinu . „Ačkoli nemůžeme zcela zabránit rozvoji katarakty, můžeme její vznik oddálit a zabránit významnému zhoršení stavu pomocí stravy bohaté na vitamín C,“ uzavřeli vědci.

V jakých potravinách najdeme vitamín C?

Podle výživové poradkyně Valentiny Martines jsou zde některé potraviny, ze kterých lze tento vitamín získat:

  • Citrusové plody
  • Pomerančový a grapefruitový džus
  • Brambory
  • Rajčata
  • Jahody
  • Špenát
  • Růžičková kapusta

„Je důležité pamatovat na množství, aby se nepřekrmovalo. Například pokud sníte více než 200 gramů ovoce denně nebo asi dvě kiwi, pokryjete základní potřebu organismu vitamínem C,“ dodává Martinezová.

3) Vitamín E

Eredia vysvětlila, že se jedná o vodorozpustný vitamín, který chrání buněčné membrány před oxidací a destrukcí. „Byl to pátý objevený vitamín a jeho název, tokoferol, pochází z řeckého slova toc – „dítě“ – a španělského phero – „přinášet“, protože plní základní funkce v normálním vývoji plodu a dětí“, řekl.

Tři vitamíny, které jsou podle odborníků nezbytné pro udržení zdravých očí

„Je známo, že hraje roli v prevenci tvorby krevních sraženin a souvislost mezi vysokou hladinou vitaminu E a poruchami imunitní funkce, Alzheimerovou chorobou a kataraktou je stále předmětem výzkumu,“ vysvětlil.

Metaanalýza „Vitamin E and the risk of developing age-related cataract“ ukázala, že příjem vitaminu v potravě nebo ve formě doplňků stravy, stejně jako vysoká hladina tokoferolu v krevní séru, mohou být významně spojeny se snížením rizika vzniku katarakty.

V jakých potravinách můžeme najít vitamin E?

Matías Marchetti, absolvent fakulty výživy a autor knih o zdravém životním stylu, řekl LN Bienestar, že vitamín E se nachází v těchto potravinách:

  • Olivový olej nebo rostlinné oleje
  • Ořechy
  • Semena
  • Celozrnné obiloviny
  • Zelená listová zelenina

Vitamín E se nachází v rostlinných olejích.

Přejít nahoru