Jak připravit želatinu bohatou na kolagen: ideální alternativa k kostnímu vývaru pouze ze tří ingrediencí

Když mluvíme o kolagenu, první věc, která nám přijde na mysl, je dobrý kostní vývar, ale existují i jiné způsoby jeho konzumace. Jedním z nich je želatina. Kromě toho, že se velmi snadno připravuje, obsahuje složku zvanou želatina, která je derivátem vajec a chrupavek, a proto dodává tělu značné množství kolagenu.

1. Osvěžující alternativa k tradičnímu kostnímu vývaru

Bezpochyby je to ideální volba, zejména když máme málo času, potřebujeme něco jednoduššího nebo prostě nechceme komplikovat situaci v kuchyni. Navíc osvěžuje, a to je přesně to, co náš organismus s příchodem jara potřebuje.

Jak připravit želatinu bohatou na kolagen: ideální alternativa k kostnímu vývaru pouze ze tří ingrediencí

2. Univerzální a užitečný

Kolagen je důležitá bílkovina, která tvoří většinu tkání lidského organismu, včetně kůže, kostí, svalů a kloubů. S věkem se jeho produkce snižuje, zejména po 25–30 letech.

Ideální je konzumovat ho ve formě želatiny, protože pomáhá udržovat pružnost pokožky, vyhlazuje vrásky a posiluje klouby.

3. Hlavní složka

Kromě toho obsahuje tato želatina hvězdnou složku, která jí dodává výraznou kyselou chuť a řadu dalších výhod.

Sušené květy ibišku jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají zmírnit záněty. Kromě toho jsou také známé jako lék na nachlazení, infekce močových cest a bolesti žaludku.

4. Krok za krokem

Ingredience

  • 1 šálek sušených květů ibišku
  • 2 tyčinky skořice
  • 2 bobkové listy
  • 4 sáčky želatiny (přibližně 28 gramů)
  • 3 lžíce namočených chia semínek
  • Sladidlo podle chuti
  • 1 litr vody
  • Jak připravit želatinu bohatou na kolagen: ideální alternativa k kostnímu vývaru pouze ze tří ingrediencí

Příprava

  1. V hrnci přiveďte vodu k varu spolu s květy ibišku, skořicí a bobkovým listem.
  2. Vařte na mírném ohni asi 10 minut, abyste získali koncentrovaný nálev.
  3. Pevné ingredience sceďte a nechte nálev vychladnout.
  4. Do misky nalijte 4 lžíce studené vody a namočte želatinu. Nechte 5 minut odstát, dokud směs nezhoustne. Poté ji rozpusťte v mikrovlnné troubě.
  5. Přidejte želatinu do nálevu a podle chuti oslaďte. Přidejte také chia semínka.
  6. Nalijte směs do formy na želé a nechte alespoň 4 hodiny vychladnout.
Přejít nahoru