Češi na něj zapomněli. Zlepšuje paměť a zlepšuje náladu.

Dříve se často objevoval na stolech, ale dnes ustupuje jiným nápojům, hlavně rozpustným. Stojí však za to se k této chuti vrátit a znovu objevit její prospěšné vlastnosti.

Kakao je nápoj, který mají obzvláště rádi děti. Častěji volíme jeho rychlou variantu, protože si chceme vychutnat sladkou chuť a rychlou přípravu. Stojí však za to vybrat si tmavé kakao, které bylo před mnoha lety nezbytnou součástí kuchyně. Lze ho použít nejen jako přísadu do pečiva, ale také jako lahodný nápoj, který komplexně podporuje organismus.

Jak se kakao vyrábí?

Češi na něj zapomněli. Zlepšuje paměť a zlepšuje náladu.

Kakao se vyrábí z prášku z kakaových bobů, které se nejčastěji pěstují v Střední a Jižní Americe. Vše začíná sběrem zralých plodů, které obsahují semena pokryté bílou dužinou. Po vyjmutí bobů se podrobuje fermentaci . Právě to jim dodává hnědou barvu a odhaluje celý jejich chuťový profil. Fermentovaná zrna se suší a poté praží. Poté se drtí, čistí, mletí a lisují ve vysokotlakém lisu. Kakaové máslo se oddělí od suché hmoty. Výsledkem je jemný prášek, který se poté dostane do krabice a na regál v obchodě.

Rozpustné kakao není jen prášek z kakaových bobů, ale směs sušeného mléka, cukru a zahušťovadel. Má jemnější, mléčně čokoládovou chuť, ale obsahuje velké množství cukru. Obsahuje také méně samotného kakaa , a tedy méně koncentrovaných živin. Je to chutný nápoj, ale méně zdravý než čisté kakao.

Vlastnosti kakaa

Kakao je jedním z nejbohatších zdrojů flavonoidů a polyfenolů, které jsou silnými antioxidanty. Pomáhají neutralizovat volné radikály v těle, chrání buňky před poškozením a snižují riziko chronických onemocnění, včetně srdečních chorob a některých druhů rakoviny. Flavonoidy zlepšují pružnost cév, podporují krevní oběh a mohou přispívat ke snížení krevního tlaku. Mohou také ovlivňovat hladinu cholesterolu , zvyšovat hladinu „dobrého“ cholesterolu HDL a snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu LDL.

Češi na něj zapomněli. Zlepšuje paměť a zlepšuje náladu.

Kakao obsahuje teobromin – mírný stimulant podobný kofeinu, ale s delším a mírnějším účinkem, a také tryptofan, který je prekurzorem serotoninu, hormonu štěstí. Díky tomu může pomoci zlepšit náladu, zmírnit stres, zvýšit koncentraci a zlepšit paměťové funkce . Je také bohatým zdrojem hořčíku, který je nezbytný pro nervový systém a svaly, železa (důležitého pro tvorbu červených krvinek), stejně jako draslíku, zinku, mědi a mangan.

Jak připravit tmavé kakao?

Tmavé kakao může kvůli své hořkosti působit odpudivě, ale při správné přípravě se stává skutečnou delikatesou. Přidejte lžičku do kávy nebo zalijte mlékem a podle chuti oslaďte medem, javorovým sirupem nebo cukrem. Pokud máte rádi husté nápoje, můžete na začátku přípravy přidat trochu kukuřičného škrobu (půl lžičky rozpuštěné v studeném mléce).

Přejít nahoru