Rebarbora je stále v sezóně a já si bez ní nedokážu představit jaro. Naše babičky z ní rády vařily kompot. Myslím si, že kyselé stonky se nejlépe hodí k drobenkovému těstu. Pro kontrast přidávám vanilkový pudink. Poměry ingrediencí mám v hlavě, takže nepotřebuji kuchařku.
Dort s rebarborou a krémem potěší příjemným kontrastem
Při hledání receptu na koláč s rebarborou na internetu narazíte na stovky různých variant – od tradičních kynutých koláčů po francouzské tarty, muffiny a cupcakes. Někdy však místo toho, abyste ztráceli čas procházením webových stránek, je lepší důvěřovat vlastní intuici. Na svůj rebarborový koláč jsem použila osvědčený recept na křehké těsto, který mě naučila moje maminka.
Jak připravit rebarboru na dorty a dezerty?
Mnoho lidí se zdráhá koupit rebarboru, protože neví, jak ji připravit. Babičky, které vařily kompot z kyselých stonků, tvrdily, že není nic jednoduššího. Zelenina má velmi příjemnou chuť a po upečení v troubě se její vlákna příjemně změkčí. Stonky lze očistit, ale není to nutné. Stačí odříznout tvrdé konce, umýt a nakrájet na menší kousky.
Pokud je stonek tvrdý, lze ho očistit během několika sekund. Je však třeba vzít v úvahu, že po odstranění vnějších vláken růžová barva zmizí . Řepa je uvnitř zelená. Na některých fotografiích je barva náplně zesílena přidáním růžového nebo jahodového džemu . Přidání rebarbory do džemu také zmírňuje kyselou chuť, což je podle mého názoru velká ztráta času.
Recept na křehké těsto s rebarborou
Stonky jsem očistila, protože po nakrájení na kousky se vlákna odloupla sama. Do rebarbory jsem nepřidala ani lžičku cukru.
Ingredience:
- 300 g pšeničné mouky,
- 200 g másla,
- 100 g cukru,
- špetka soli,
- 900 ml mléka,
- 2 vanilkové pudinky,
- 4 velké stonky rebarbory (asi 500 g).
Příprava:
- Nasypte mouku do mísy. Smíchejte s cukrem a špetkou soli. Přidejte studené máslo a nakrájejte ho nožem na menší kousky. Rychle vypracujte těsto, vytvarujte ho do koule, přikryjte pokličkou nebo zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice alespoň na 30 minut.
- V hrnci zahřejte 750 ml mléka, ve zbývajícím mléce smíchejte pudinkový prášek se 2 lžícemi cukru (pokud není na obalu). Jakmile mléko začne vřít, přidejte smíchaný pudink a důkladně promíchejte, až vznikne hladká a hustá hmota.
- Omyjte stonky rebarbory a osušte je papírovou utěrkou. Odřízněte tvrdé konce a podle potřeby očistěte dřeň. Nakrájejte na kousky dlouhé asi 5-6 cm.
- Vyjměte těsto z lednice, odřízněte ⅓ a vložte do mrazáku.
- Zbývajícím těstem vyložte dno a okraje kulaté formy na dort. Propíchněte vidličkou a vložte do trouby předehřáté na 190 stupňů Celsia na 15 minut.
- Vyjměte koláč a naplňte ho pudinkem. Nahoru rozložte rebarboru.
- Vyjměte zbývající těsto z mrazáku a nastrouhejte ho na hrubé struhadle a posypte jím rozložené stonky. Vraťte zpět do trouby na přibližně 45–60 minut – ke konci pečení můžete zapnout horkovzdušnou funkci, aby se drobenka rychleji opečla.