Jedla ovesnou kaši každý den. Účinek pocítila hned první den.

Není divu, že ovesné vločky nazývají královnou snídaně; je to jedno z nejzdravějších jídel, které můžete zařadit do svého jídelníčku. Podle odborníků z kliniky Mayo je to nejlepší způsob, jak začít den. Ovesné vločky mají bohaté složení a mnoho zdraví prospěšných vlastností. Co se stane, když je budete jíst každý den?

  • Ovesné vločky jsou ideální volbou pro snídani. Podle odborníků na výživu je oves považován za superpotravinu pro snídani.
  • Pravidelná konzumace ovesných vloček má mnoho výhod a zdraví prospěšných vlastností – jak v krátkodobém, tak v dlouhodobém horizontu.
  • Pokud je budete jíst každý den, brzy zaznamenáte změny ve svém organismu.
  • Jedla ovesnou kaši každý den. Účinek pocítila hned první den.

Novinářka se rozhodla provést dietní experiment a jedla ovesné vločky každý den po dobu jednoho týdne. Jak sama přiznává, nebylo lepšího času na takový experiment než den po Dni díkůvzdání, kdy bylo dostatek tučného a poměrně těžkého jídla. Co se stalo?

Ovesné vločky k snídani

Ačkoli, jak přiznává Jaime Statis, obvykle dává přednost jiné snídani, která se skládá hlavně z vajec , toastů a ovoce, rozhodla se to vyzkoušet sama, aby zjistila, jak změna stravovacích návyků ovlivní její pohodu a tělo. Proto začala experimentovat s takzvanou pečenou ovesnou kaší v podzimní atmosféře a připravila si více porcí na následující dny. První závěry přišly téměř okamžitě.

Za prvé, ovesná kaše byla stejně chutná i druhý den a za druhé, alespoň šest hodin po snídani se žena cítila sytá a neměla chuť na svačinu nebo na něco jiného . Podle odborníků vděčí ovesná kaše za svůj účinek obsahu beta-glukanu.

Beta-glukan je unikátní druh rozpustné vlákniny, který se nachází pouze v ovsu a ječmeni. Má zvláštní výhody: pomáhá snadno vylučovat nepotřebný cholesterol z trávicího traktu a snižuje rezistenci na inzulín ( ZDE si můžete přečíst o příznacích rezistence na inzulín ), což umožňuje našemu tělu lépe zpracovávat přijímané sacharidy. Proto je ovesná kaše skvělou volbou pro všechny lidi, kteří mají problémy s cukrem (prediabetes, diabetes, inzulinová rezistence) a vysokou hladinou cholesterolu.

Stejný beta-glukan je zodpovědný za sytost tohoto jednoduchého jídla. Díky svému složení ovesná kaše déle udržuje pocit sytosti a stane se vaším nejlepším přítelem při hubnutí . Ovesná kaše se také doporučuje, pokud používáte tzv. přerušované hladovění, s její pomocí bude snazší dodržovat pravidla této diety.

Druhým pokrmem z ovesných vloček, který novinářka po konzultaci s dietologem použila pro svůj experiment, byla pikantní varianta ovesných vloček, tj. kombinace ovesných vloček a čočky (s přídavkem vývaru, zeleniny, česneku a bylinek). I když je to pro ovesné vločky nečekaný nápad, taková pikantní snídaně je velmi výživná a chutná. Ovesné vločky samozřejmě můžete přidávat do svého jídelníčku různými způsoby a jíst je kdykoli během dne. Dietologové podporují domácí kulinářské experimenty.

Ovesné vločky na různé způsoby

Jedla ovesnou kaši každý den. Účinek pocítila hned první den.

Ovesné vločky můžete přidávat do vegetariánských burgerů nebo je použít místo strouhanky na obalování masa. Skvěle se hodí jako doplněk k pečivu, domácímu chlebu nebo jako přísada do jiných snídaňových cereálií nebo müsli.

Největší užitek má konzumace syrových ovesných vloček. Lze je přidávat do jogurtu nebo připravovat takzvané noční ovesné vločky.

Kromě již zmíněných živin obsahuje syrová ovesná kaše také rezistentní škrob, díky čemuž je ideální pro diabetiky. Jedná se o typ škrobu, který se místo trávení a vstřebávání v tenkém střevě dostává do tlustého střeva, kde se stává ideální potravou pro místní mikroflóru. Udržování „dobrých“ střevních bakterií v dobré kondici je další výhodou pro naše zdraví a pohodu.

Jak přiznává Jaime, není nutné jíst ovesnou kaši k snídani každý den, ale výhody, které pocítila již po několika dnech svého experimentu, znamenají, že oves se určitě stane častým hostem na jejím talíři v různých podobách. Raději jí nevěřte na slovo a přesvědčte se sami, co se děje s naším organismem, když sníme alespoň jednu porci ovesných vloček každý den.

Přejít nahoru