Badyán , jak všichni víme, je jednou z nejvýraznějších ingrediencí jak v gastronomii, tak v přírodní medicíně. To je samozřejmě normální, protože jeho krásný tvar osmicípé hvězdy a vůně nezůstanou bez povšimnutí absolutně nikoho. Ani na sociálních sítích.
Stojí za zmínku, že nejoblíbenějším způsobem použití hvězdicového anýzu je jeho přidání do některých kulinářských pokrmů, protože se jedná o univerzální koření, které lze použít k přípravě sladkých i slaných pokrmů. Pokud to nestačí, lze jej použít ve formě éterického oleje, který lze zakoupit v některých obchodech s přírodními produkty, nebo konzumovat ve formě čaje.
Je však kontraindikován pro osoby s přecitlivělostí, stejně jako během těhotenství, kojení a pro děti, protože neexistují studie, které by komplexně hodnotily střednědobé a dlouhodobé účinky u těchto skupin obyvatelstva.
Podle údajů se mezi jeho výhody řadí následující:
1. Posiluje imunitní systém
Díky obsahu fenolických sloučenin má antioxidační vlastnosti, které pomáhají posilovat imunitní systém a eliminovat volné radikály bránící normálnímu fungování organismu.
2. Podporuje trávení a bojuje s tuky.
Má karminativní a protizánětlivé vlastnosti, proto se může konzumovat po tučném jídle, protože usnadňuje trávení.
3. Prevence chřipky.
Je přirozeným zdrojem izochromové kyseliny – látky používané ve farmaceutickém průmyslu k výrobě antivirového přípravku oseltamivir.
4. Obnova kostí.
Díky obsahu antioxidantů stimuluje produkci kolagenu v těle, který posiluje kosti, zvyšuje pružnost pokožky a chrání pojivové tkáně.
5. Léčí bolesti kloubů
Pomáhá zmírnit bolesti kloubů a předcházet onemocněním, jako je artritida, protože obsahuje sloučeniny s protizánětlivými účinky.