Může být dezertní dort zdravý a prospěšný? Ano, ale s trochou kreativity. Tento dezert, i když se jedná o čokoládový brownie, neobsahuje mouku ani cukr.
Vhodný je dort bez mouky
Příprava dortu bez mouky a cukru se zdá být složitým úkolem. Všechno je však možné – moučné výrobky totiž nejsou jen cereálie.
Mezi ně patří především luštěniny. Dnes máme k dispozici poměrně široký sortiment těstovin vyrobených z hrachu a neobvyklých druhů mouky (například z cizrny). Můžete také vynechat mezikrok přípravy mouky a použít hotové konzervované fazole.
Zdravý čokoládový dort
Nahrazení pšeničné nebo dokonce žitné mouky luštěninami, například fazolemi, má řadu výhod. Asi nejdůležitější je, že v praxi nahrazujeme v receptu sacharidy bílkovinami. Díky tomu je jídlo sytější a zdravější jak pro náš organismus, tak pro naši pohodu hned po jídle.
Ingredience
250 g konzervovaných červených fazolí
2 vejce
1 zralý banán
1-2 lžíce kakaa
1,5 lžíce tuku (veganská varianta – například kokosový olej)
2 lžíce sladidla (například erythritol)
1 lžička prášku do pečiva
Špetka soli
Vhodný dort bez cukru a mouky
Rozdělte vejce na bílky a žloutky. Bílky ušlehejte se špetkou soli do husté pěny. Odložte stranou. Fazole důkladně propláchněte, aby se zbavily slaného nálevu. Vložte do mixovací nádoby. Přidejte banán, žloutky, kakao, tuk, sladidlo a prášek do pečiva. Vše promíchejte do hladké hmoty.
Smíchejte těsto s vaječnou pěnou. Nalijte do malé formy vyložené pečícím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů na přibližně 45 minut .
Dort můžete polévat ganache z hořké čokolády – 100 g čokolády, 30 ml smetany a 30 ml másla. Na ozdobu použijeme opražené a nasekané nebo nasekané ořechy.