Dostal jsem jako dárek fritézu. Škoda, že mi nikdo předtím neřekl, že dávat do formy papír na pečení není moc dobrý nápad.

Děláme to, aniž bychom si uvědomovali, jak je to nebezpečné a že to kazí jídlo.

Před třemi lety mi moje rodina darovala fritézu. Byl to skvělý dárek, který často používám. Používám ji často. Používám ji k přípravě téměř všeho: od eskalady po smažené kuře a popcorn. Co mi nikdo neřekl, bylo, že nemám používat papír na pečení.

Šéfkuchař hledal způsob, jak připravit křupavé brambory bez namáčení v oleji, když v roce 2005 dostal nápad vytvořit fritézu. Po třech letech vývoje prototypu představil svou fritézu, vyrobenou společností Philips, na Mezinárodním veletrhu elektroniky (Internationale Funkausstellung) v roce 2010. Philips byl tím, kdo s tím začal, a nyní máme fritézy všech značek.

Dostal jsem jako dárek fritézu. Škoda, že mi nikdo předtím neřekl, že dávat do formy papír na pečení není moc dobrý nápad.

Co vám nikdo neřekl: nepoužívejte papír na pečení ve fritéze

V mém případě, a myslím, že i v případě všech ostatních, používám papír na pečení, aby se fritéza tolik neznečistila a aby se snáze umývala. Výrobci však říkají: „Nikdy do spotřebiče nedávejte lehké ingredience ani papír na pečení“. Důvodem je to, že zakrytí dna fritézy papírem může narušit proudění horkého vzduchu, který zajišťuje tak efektivní fungování spotřebiče . Pokud změníte sílu proudu, bude vaření nerovnoměrné a výsledky se zhorší.

Kromě toho, pokud není papír řádně upevněn, může se ve fritéze pohybovat a vznítit, což představuje potenciální nebezpečí. Může se posunout a zablokovat topné prvky nebo se přilepit na místa, která by neměla přijít do styku s hořlavými materiály, jako je tento typ papíru, což může způsobit jeho poškození nebo dokonce požár.

Dostal jsem jako dárek fritézu. Škoda, že mi nikdo předtím neřekl, že dávat do formy papír na pečení není moc dobrý nápad.

Proud horkého vzduchu, který připravuje jídlo, je rozptýlen do všech směrů a potřebuje prostor pro volnou cirkulaci. Použití papíru na pečení zabraňuje konvekčnímu efektu, který zajišťuje rovnoměrné vaření a křupavou kůrku. Pokud nechcete, aby se forma zašpinila, můžete si vybrat silikonové plechy určené pro aerogril nebo perforované formy, které zajišťují nerušenou cirkulaci vzduchu . To zlepšuje kvalitu našich pokrmů a prodlužuje životnost fritézy. Kéž bych to věděl dřív.

Přejít nahoru