Je sladký a má jemnou dužinu, která doslova taje v ústech. Plod se vyskytuje v několika odrůdách, z nichž každá se liší vzhledem a chutí. Sapote, nazývaný plodem bohů, stojí za to koupit nejen z kulinářské zvědavosti. Dodává tělu zdraví prospěšné živiny.
Sapote se nazývá plodem bohů. Pochází ze Střední a Jižní Ameriky, kde se vyskytuje v několika odrůdách . Má hladkou slupku a kulatý tvar. V závislosti na odrůdě a stupni zralosti se vyznačuje různým zbarvením – od světle zelené až po tmavě hnědou. Uvnitř plodu se nachází semeno (nebo semena) a jemná, krémová dužina. Proč ho jíst? Protože je zdrojem cenných látek a má vynikající tropickou chuť .
Sapote – exotické ovoce
Sapote je exotické ovoce, které má několik odrůd . Liší se velikostí, barvou slupky a dužiny, ale také chutí. Proto, pokud narazíte na různé druhy sapote, zažijete zcela odlišné kulinářské zážitky. Odrůdy sapote:
- Černá sapota – kulaté plody o průměru 5 až 15 cm. Mají hladkou, světle zelenou slupku a tmavou dužinu s nepoživatelnými semeny. Jak dozrávají, jejich vnější vrstva se scvrkává a tmavne. Uvnitř se dužina stává krémovou, měkkou a konzistencí připomíná datle. Chuť je kombinací čokolády, švestek, datlí, medu, karamelu a melasy.
- Bílá sapota — oválné nebo kulaté plody o velikosti 5 až 10 cm (nejmenší z odrůd). Zpočátku jsou zelené nebo zelenožluté, ale jak dozrávají, jejich slupka se stává tenčí a tmavší. Stejně jako v případě černé sapoty, její název souvisí s barvou dužiny – v tomto případě je bílá nebo krémově žlutá. Konzistencí připomíná zralé avokádo, proto se pod tlakem snadno láme. Uvnitř se obvykle nachází několik semen. Plody mají jemnou, sladkou chuť s tóny vanilky, banánu, hrušky a karamelu.
- Sapota mamey — kulatý plod o průměru 7 až 15 cm. Mají eliptický tvar a světle hnědošedou, drsnou slupku. Uvnitř jsou zlatožluté nebo oranžové a obsahují semena. Mladé sapoty jsou křupavé a tvrdé, zralé mají měkkou a šťavnatou dužinu. Chuť je sladká a trpká (zejména semena) – lze v ní cítit tóny marakuji, meruňky a borůvek.
- Sapota „kriketový míček“ – kulaté nebo podlouhlé ovoce, které se vyznačuje tenkou hnědou slupkou. Dosahuje průměru asi 5 cm a zvenčí, jak název napovídá, připomíná kriketový míček. Dužina je šťavnatá, konzistencí připomíná hrušku. Jedná se o sladkou indickou odrůdu s broskvovou náplní a silnou karamelovou vůní.
Kde koupit sapotu? Odrůdu „Mami“ lze objednat v internetových obchodech s tropickým ovocem. Je třeba mít na paměti, že se bohužel jedná o poměrně nákladnou investici. Zajímavé je, že obchod s černou sapotou je v Evropské unii zatím zakázán. Pokud však cestujete po Střední nebo Jižní Americe, stojí za to ji vyzkoušet.
Jaké vlastnosti má sapota?
Sapota je ovoce bohaté na vitamíny a minerály . Může doplnit vaši stravu o vitamíny A, C a E, ale také draslík, železo a vápník . Kromě toho je cenným zdrojem vlákniny . Všechny tyto složky ovlivňují vlastnosti sapoty.
Pravidelná konzumace tohoto produktu podporuje imunitní systém , který bude adekvátně reagovat v případě infekce. Vitamín C je silný antioxidant , který bojuje proti škodlivým účinkům volných radikálů. To nejen zpomalí rychlé stárnutí organismu, ale také sníží riziko vzniku mnoha civilizačních chorob (jako je rakovina, cukrovka nebo ateroskleróza). Vitamin A zase pečuje o zdraví očí a mladistvý vzhled pokožky. Látky podporují tvorbu kolagenu, který zvyšuje pružnost pokožky.
Minerály v něm obsažené podporují správnou funkci srdce (například regulují vysoký krevní tlak) a krevního oběhu ( předcházejí anémii ) a také posilují svaly, kosti a zuby . Vláknina zlepšuje trávení a dodává tělu energii . Zrychluje také metabolismus a peristaltiku střev, čímž předchází nepříjemné zácpě a nadýmání.
Jak se sapota konzumuje?
Jaká je chuť sapoty? V závislosti na odrůdě se její aroma mírně liší, ale všechny druhy mají sladkou, olejnatou chuť . Například černá sapota kombinuje tóny sladu, chleba a hořké čokolády. Plody odrůdy mamey sapota zase připomínají směs vůní broskve, meruňky, pomeranče a dýně. Uvnitř exotického ovoce se nachází velmi jemná a sametová dužina krémové konzistence.
Sapote se dá jíst syrové . Stačí lžící vydlabat dužinu. Vnitřek plodu je také vhodný ke zpracování, například: k přípravě koktejlů, smoothie, nápojů, zmrzliny a dezertů . Nic vám nebrání použít ho k pečení nebo konzervování .
Někteří používají sapote ve veganské kuchyni. Rozemletá dužina plodů se skvěle hodí jako pomazánka na chléb . Může nahradit máslo nebo sýr, které vegani nejí. Někdy se také přidává do sladkých ragú, kaší a dokonce i polévek . Nahrazuje smetanu v receptech na rostlinné bázi.
Černá sapota se kvůli své chuti a konzistenci nazývá čokoládový pudink . V Americe se ovoce rozkrojí na polovinu a dužina se jí lžičkou. Konzistencí připomíná čokoládový krém. Dužinu ovoce vyndejte do misky a zalijte čerstvě vymačkanou pomerančovou nebo ananasovou šťávou. Výsledkem je zdravý a neuvěřitelně chutný dezert.