Pesto nemusí být nutně jen z bazalky. Doma ho připravuji v české, léčivé variantě. Až zjistíte, jaká rostlina je jeho základem, čeká vás opravdový šok. Často se plete s plevelem, což je velká chyba. Toto domácí pesto chrání játra a pomáhá trávení. A to vše díky pampelišce.
Tradiční hlavní ingrediencí pesta je bazalka. Různé variace této italské zelené omáčky se však objevují již mnoho let. Pesto připravené z divokého česneku, listů ředkvičky a petržele je velmi oblíbené. Já naopak dávám přednost pestu z pampelišek . Nečekáte, jak je to chutné.
Pampeliška není plevel. Pletete si ji s mléčkem.
Pampeliška je také známá jako pampeliška obecná nebo pampeliška lékařská. Najdeme ji na loukách, trávnících v zahradách a v různých porostech. Málokdo si uvědomuje, že ji ve skutečnosti pletou s mléčkem, který není vůbec plevel .
Pampeliška a mléč nejsou vůbec stejné rostliny . Pampeliška je rostlina, která je po staletí ceněna v přírodní medicíně. Mléč je však běžný plevel, který není považován za jedlou rostlinu. Jejich vnější podobnost však může vést k mnoha omylům. Abyste je od sebe odlišili, musíte se na ně pozorně podívat.
Pampelišku lékařskou lze od mléče odlišit podle:
- stonku – mléč má jeden stonek, od kterého odbočují boční výhonky; pampeliška má z země vyrůstající růžici bez bočních výhonků.
- květů – mléč má na jednom stonku nejméně tři květy; pampeliška má na každém stonku pouze jeden květ
- listy – listy mléčky jsou mírně zaoblené; listy pampelišky mají ostré zuby;
- kvetení – po odkvětu se mléčka změní na uzavřený poupě; pampeliška se změní na pampelišku.
Jaké vlastnosti má pampeliška?
Naše babičky a prababičky znal pampelišky a cenily si je pro jejich léčivé vlastnosti. Podle výzkumů je tato zahradní rostlina bohatá na vitamíny A, B, C, D a minerály, jako je železo, draslík, zinek . Je také zdrojem riboflavinu a flavonoidů . Jak bylinka působí na organismus?
Pampeliška – močopudné vlastnosti
Užívání pampelišky pomáhá při léčbě onemocnění ledvin, zánětů tohoto orgánu a celého močového ústrojí. Má očistné a detoxikační účinky. Urychluje vylučování toxinů močí.
Pampeliška a játra
V přírodní medicíně se tato rostlina používala k léčbě jater. Pampeliška má ochranný účinek a zabraňuje zánětu orgánu. Doporučuje se i v období rekonvalescence a reguluje její průběh.
Pampeliška a trávení
Rostlina stimuluje produkci žluči a všech žaludečních kyselin. To usnadňuje trávení těžkých a tučných jídel. Kromě toho může stimulovat chuť k jídlu a eliminovat pocit přejedení po jídle.
Pampeliška a imunita
Pampeliška má antioxidační vlastnosti, což také znamená, že má protizánětlivé a antivirové účinky. Takový účinek posílí imunitu organismu a ochrání ho před infekcemi. Kromě toho může tato bylina zvyšovat fagocytární aktivitu leukocytů a stimulovat produkci látek s antivirovými vlastnostmi.
Pampeliška má antidiabetické vlastnosti
Konzumace pampelišky zpomaluje vstřebávání cukru z potravy do krve. Může snížit hladinu glukózy a zabránit výkyvům energie. Kromě toho obsahuje rostlina inzulín, který pomáhá regulovat metabolismus sacharidů v organismu.
Pesto z pampelišek – recept
Jakmile se na jaře objeví v zahradě, hned ho sbírám a připravuji pesto z pampelišek. Chuť je příjemně pikantní, ale ne ostrá . Je v ní znatelná hořkost . Ideální k sendvičům, sýrům, těstovinám . Vyzkoušejte a vychutnejte si nejen chuť, ale i zdraví prospěšné účinky.
Ingredience:
- 60 g listů pampelišky,
- 40 g bílé cibule,
- 40 ml olivového oleje,
- čajová lžička citronové šťávy,
- sůl,
- pepř.
Jak připravit:
1. Cibuli očistěte a nakrájejte na větší kousky. Listy pampelišky opláchněte pod tekoucí vodou a odstraňte špičky.
2. Vložte všechny ingredience do mixéru. Rozmixujte je do hladka. Pesto z pampelišek je hotové. Skladujte v lednici v uzavřené skleněné nádobě.