Léčivé pesto s křupavou přísadou. Působí jako ochranný deštník pro játra a pomáhá trávení.

Pesto nemusí být nutně jen z bazalky. Doma ho připravuji v české, léčivé variantě. Až zjistíte, jaká rostlina je jeho základem, čeká vás opravdový šok. Často se plete s plevelem, což je velká chyba. Toto domácí pesto chrání játra a pomáhá trávení. A to vše díky pampelišce.

Tradiční hlavní ingrediencí pesta je bazalka. Různé variace této italské zelené omáčky se však objevují již mnoho let. Pesto připravené z divokého česneku, listů ředkvičky a petržele je velmi oblíbené. Já naopak dávám přednost pestu z pampelišek . Nečekáte, jak je to chutné.

Pampeliška není plevel. Pletete si ji s mléčkem.

Pampeliška je také známá jako pampeliška obecná nebo pampeliška lékařská. Najdeme ji na loukách, trávnících v zahradách a v různých porostech. Málokdo si uvědomuje, že ji ve skutečnosti pletou s mléčkem, který není vůbec plevel .

Léčivé pesto s křupavou přísadou. Působí jako ochranný deštník pro játra a pomáhá trávení.

Pampeliška a mléč nejsou vůbec stejné rostliny . Pampeliška je rostlina, která je po staletí ceněna v přírodní medicíně. Mléč je však běžný plevel, který není považován za jedlou rostlinu. Jejich vnější podobnost však může vést k mnoha omylům. Abyste je od sebe odlišili, musíte se na ně pozorně podívat.

Pampelišku lékařskou lze od mléče odlišit podle:

  • stonku – mléč má jeden stonek, od kterého odbočují boční výhonky; pampeliška má z země vyrůstající růžici bez bočních výhonků.
  • květů – mléč má na jednom stonku nejméně tři květy; pampeliška má na každém stonku pouze jeden květ
  • listy – listy mléčky jsou mírně zaoblené; listy pampelišky mají ostré zuby;
  • kvetení – po odkvětu se mléčka změní na uzavřený poupě; pampeliška se změní na pampelišku.

Jaké vlastnosti má pampeliška?

Naše babičky a prababičky znal pampelišky a cenily si je pro jejich léčivé vlastnosti. Podle výzkumů je tato zahradní rostlina bohatá na vitamíny A, B, C, D a minerály, jako je železo, draslík, zinek . Je také zdrojem riboflavinu a flavonoidů . Jak bylinka působí na organismus?

Pampeliška – močopudné vlastnosti

Užívání pampelišky pomáhá při léčbě onemocnění ledvin, zánětů tohoto orgánu a celého močového ústrojí. Má očistné a detoxikační účinky. Urychluje vylučování toxinů močí.

Pampeliška a játra

V přírodní medicíně se tato rostlina používala k léčbě jater. Pampeliška má ochranný účinek a zabraňuje zánětu orgánu. Doporučuje se i v období rekonvalescence a reguluje její průběh.

Pampeliška a trávení

Rostlina stimuluje produkci žluči a všech žaludečních kyselin. To usnadňuje trávení těžkých a tučných jídel. Kromě toho může stimulovat chuť k jídlu a eliminovat pocit přejedení po jídle.

Pampeliška a imunita

Pampeliška má antioxidační vlastnosti, což také znamená, že má protizánětlivé a antivirové účinky. Takový účinek posílí imunitu organismu a ochrání ho před infekcemi. Kromě toho může tato bylina zvyšovat fagocytární aktivitu leukocytů a stimulovat produkci látek s antivirovými vlastnostmi.

Pampeliška má antidiabetické vlastnosti

Konzumace pampelišky zpomaluje vstřebávání cukru z potravy do krve. Může snížit hladinu glukózy a zabránit výkyvům energie. Kromě toho obsahuje rostlina inzulín, který pomáhá regulovat metabolismus sacharidů v organismu.

Pesto z pampelišek – recept

Jakmile se na jaře objeví v zahradě, hned ho sbírám a připravuji pesto z pampelišek. Chuť je příjemně pikantní, ale ne ostrá . Je v ní znatelná hořkost . Ideální k sendvičům, sýrům, těstovinám . Vyzkoušejte a vychutnejte si nejen chuť, ale i zdraví prospěšné účinky.

Léčivé pesto s křupavou přísadou. Působí jako ochranný deštník pro játra a pomáhá trávení.

Ingredience:

  • 60 g listů pampelišky,
  • 40 g bílé cibule,
  • 40 ml olivového oleje,
  • čajová lžička citronové šťávy,
  • sůl,
  • pepř.

Jak připravit:

1. Cibuli očistěte a nakrájejte na větší kousky. Listy pampelišky opláchněte pod tekoucí vodou a odstraňte špičky.

2. Vložte všechny ingredience do mixéru. Rozmixujte je do hladka. Pesto z pampelišek je hotové. Skladujte v lednici v uzavřené skleněné nádobě.

Přejít nahoru