Piju ho místo heřmánkového a zeleného čaje. Je ideální pro snížení vysoké hladiny cukru v krvi a krevního tlaku.

Pro mnoho lidí je pití čaje každodenním rituálem, který nelze vynechat. Nejčastěji pijeme černý, zelený nebo bylinkový čaj. Ani si nedokážete představit, o co přicházíte, když se vzdáte šafránového čaje. Je ideální pro snížení vysoké hladiny cukru v krvi, vysokého krevního tlaku a zmírnění stresu. Piji ho každý den a cítím se božsky.

Šafrán – vzácné koření

Šafrán je jedno z nejdražších koření na světě. Získává se z blizn rostliny šafránu . Dříve se v přírodních podmínkách vyskytoval pouze v jihozápadních oblastech Asie. Později se začal pěstovat stále častěji, nejprve v Řecku, poté v Indii a Španělsku. V současné době je největším producentem šafránu Írán .

Cena šafránu je určována především způsobem jeho získávání. K výrobě 1 kilogramu tohoto červeného pokladu je třeba použít více než 150 tisíc kultivovaných květů šafránu. Sklizeň se navíc provádí ručně.

Piju ho místo heřmánkového a zeleného čaje. Je ideální pro snížení vysoké hladiny cukru v krvi a krevního tlaku.

U nás je možné ho zakoupit ve formě prášku nebo nití . Má intenzivní oranžovou, až červenou barvu. Z tohoto důvodu se tato koření kdysi používala jako barvivo. Vůně je výjimečně silná, kořeněná , lehce pižmová. Stačí jen trocha a chuť jídla se může změnit k nepoznání. Při příliš velkém množství dodá pokrmu charakteristickou hořkost.

Jaké vlastnosti má šafrán?

Šafrán dokáže zázraky nejen v kuchyni, kde dodává pokrmům jedinečnou vůni. Díky svému složení má také řadu zdraví prospěšných vlastností. Koření obsahuje celé spektrum aktivních složek ve formě:

  • krocin,
  • safranal,
  • zeaxantin,
  • lycopin,
  • karotenoidy,
  • flavonoidy,
  • vitamíny skupiny B.

Šafrán a cukr

Šafrán má vlastnosti, které regulují hladinu glukózy v krvi. Zlepšuje citlivost na inzulín. Pomáhá stabilizovat hladinu cukru a zabraňuje výkyvům glykémie. Po jídle nedochází k prudkým výkyvům energie.

Šafrán a krevní tlak a cholesterol

Díky velkému množství antioxidantů má tato koření vlastnosti prospěšné pro krevní systém. Snižuje hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a minimalizuje jeho negativní vliv na organismus. Zároveň snižuje krevní tlak. Výsledkem je ochrana před rozvojem srdečních onemocnění, včetně aterosklerózy, mrtvice a infarktu.

Šafrán a trávení

Toto koření z Blízkého východu má pozitivní vliv na trávicí systém. Stimuluje produkci žaludečních šťáv, které zlepšují trávení tučných a těžkých jídel. To může snížit nadýmání a plynatost. Zánět trávicího systému, podráždění střev a žaludku budou odstraněny.

Šafrán a nervový systém

Pravidelná konzumace šafránu může zlepšit funkci nervového systému. Odstraní příznaky silného stresu, úzkosti a deprese. Podpoří relaxaci, zlepší kvalitu spánku a pomůže bojovat s problémy s usínáním a nespavostí.

Kromě toho může šafrán podporovat kognitivní funkce. Zlepší paměť a schopnost učit se nové věci. Bude bránit rozvoji Alzheimerovy choroby, ale doporučuje se také lidem, kteří již s touto nemocí bojují.

Piju ho místo heřmánkového a zeleného čaje. Je ideální pro snížení vysoké hladiny cukru v krvi a krevního tlaku.

Šafránový čaj – jak ho připravit doma

Nejlepší způsob, jak získat všechny cenné léčivé vlastnosti, je připravit si šafránový čaj . Jeho příprava je opravdu jednoduchá a rychlá.

Stačí převařit vodu a nechat ji trochu vychladnout. Do sklenice dejte 4–5 nitek šafránu a zalijte je horkou vodou. Nechte louhovat pod pokličkou 10–15 minut .

Po uplynutí této doby je šafránový čaj připraven k pití. Můžete ho pít čistý nebo s přidanou citronovou šťávou, medem nebo jinými kořeními. Nálev se doporučuje pít 1 sklenici denně .

Přejít nahoru