Mnoho lidí dělá tuto chybu. Mírně solené okurky jsou pak mdlé a rychle se kazí.

Mírně solené okurky jsou jednou z oblíbených jarních a letních pochutin. Máme je rádi, protože jsou výjimečně křupavé, čerstvé a mají bylinkovou chuť. Někdy jsou však příliš měkké a rychle se kazí. Co se může pokazit?

Mírně solené okurky by měly být pevné a křupavé.

Mírně solené okurky jsou ideální do sendvičů, salátů a často se používají jako lehká svačina. Nyní je připravujeme téměř neustále. Aby byly křupavé a pevné, je třeba dodržovat několik důležitých pravidel. Všichni víme, že okurky jsou samy o sobě velmi důležité. Musí to být čerstvé, venku pěstované okurky bez jakýchkoli poškození. Často však zapomínáme, jak důležitá je voda pro nálev.

Mnoho lidí dělá tuto chybu. Mírně solené okurky jsou pak mdlé a rychle se kazí.

Proč je chlor důležitý?

Když jsou okurky příliš měkké, rychle se kazí a jsou prostě mdlé, často za to může voda použitá na nálev. Voda z vodovodu je často silně chlorovaná. Chlor chrání před růstem škodlivých bakterií, ale může také omezovat tvorbu mléčných bakterií během fermentace. Je známo, že bez nich nebudou nakládané nebo marinované okurky úspěšné.

Proto je lepší vodu na nálev převařit a dokonce dodatečně filtrovat. To rozhodně urychlí kvašení. Na druhou stranu silně chlorovaná voda tento proces značně komplikuje a dokonce vede k tomu, že okurky nevyrostou tak, jak by měly. Pokud je tedy voda z vodovodu silně chlorovaná, je lepší použít pramenitou nebo balenou minerální vodu.

Poměr je důležitý

Při přípravě marinády na nakládané okurky je také třeba postupovat pečlivě. Poměr vody a soli musí být správný – jedna polévková lžíce kamenné soli na každý litr vody. Je důležité, aby voda byla převařená a vychlazená, aby okurky nezkvasily a příliš rychle nezměkly.

Mnoho lidí dělá tuto chybu. Mírně solené okurky jsou pak mdlé a rychle se kazí.

Vyhněte se této chybě

Častou chybou je zalévání okurek horkou vodou, kvůli čemuž mohou změknout. Zalijte je vychlazenou vodou, aby marinování probíhalo správnou rychlostí. Nezapomeňte také okurky předem důkladně umýt a osušit.

Přejít nahoru