Dám kopr do sklenice a posypu ho solí. Tento patent si zaslouží medaili

Toto je málo známý, ale jeden z nejlepších způsobů skladování zeleniny. Takto konzervovaný kopr zůstane dlouho čerstvý a neztratí svou kulinářskou univerzálnost. Takto se skladuje kopr.

Skladování kopru (a nejen toho)

Kde hledat kopr v kuchyni českého domu? V mrazáku, samozřejmě, v modré krabici od zmrzliny. A naopak: zmražený kopr v takovém obalu je připomínkou české kuchyně a domova.

V tomto článku české ústavy je však jedna vada: skladování kopru v příliš velké krabici v mrazáku není z několika důvodů nejlepší řešení. Za prvé, časem z něj vyteče voda a kopr tak vyschne . Za druhé, bude absorbovat pachy z okolí. Nejsme si jisti, zda je plastová krabička určena pro dlouhodobý kontakt s potravinami.

Jak skladovat kopr

Dám kopr do sklenice a posypu ho solí. Tento patent si zaslouží medaili

Nejčastěji doporučovaným řešením je příprava kostek olivového oleje s bylinkami . Je to velmi jednoduché. Stačí vložit bylinky do formy na led a zalít olivovým olejem.

Olivový olej se při skladování v lednici srazí a v mrazáku ještě více ztuhne. Bylinky a koření konzervované tímto způsobem však již nejsou vhodné ke všemu. Nakonec je obtížné je z olivového bloku vyjmout.

Konzervace kopru v soli

Proto se moderní kuchaři a hospodyňky od tohoto způsobu konzervování čerstvých bylinek a koření odklánějí a upřednostňují jejich skladování v soli. Recept je velmi jednoduchý. Na velký svazek kopru připravte asi ½ kg soli.

Kopr nasekejte. Na dno sklenice nasypte vrstvu soli o tloušťce jednoho centimetru . Přidejte trochu kopru, znovu posypte solí a pokračujte tak, dokud nedojdou všechny ingredience. Je důležité si pamatovat, že poslední, horní vrstva musí být také tvořena solí.

Dám kopr do sklenice a posypu ho solí. Tento patent si zaslouží medaili

Takto můžete bylinky skladovat měsíce

Tento způsob samozřejmě funguje nejen na kopr nebo petržel. Takto můžete v květináčích na parapetu uchovat mátu, bazalku nebo jakékoli bylinky, které často používáte nebo které vám nečekaně přinesly bohatou úrodu. Po opláchnutí soli si zachovají svou původní čerstvost a chuť , takže se hodí do jakéhokoli jídla.

Sůl je známá svými konzervačními vlastnostmi již tisíce let . Odpuzuje nežádoucí živočichy a absorbuje vlhkost, čímž reguluje podmínky skladování potravin. Bylinky a koření konzervované tímto způsobem , například kopr, lze skladovat v uzavřené nádobě v lednici déle než rok.

Přejít nahoru