Tvaroh je jedním z nejjednodušších a nejrychlejších způsobů, jak si dát snídani. Několik jednoduchých doplňků nejen vylepší chuť, ale také pomůže zvýšit nutriční hodnotu.
Tvaroh je bohatý na bílkoviny, vápník, vitamíny skupiny B, vitamín D a minerály, jako je fosfor a hořčík. Je to jeden z nejlepších produktů, které si můžeme vybrat pro rychlou snídani. Jeho jemná chuť a krémová konzistence ho činí ideálním pro kombinaci s různými přísadami: od zeleniny po ovoce. Bartek Kulczyński, známý internetový dietolog a doktor potravinářských technologií a výživy, poradil, co bude fungovat nejlépe.
Inulin a tvaroh
Je obsažen v čekané , ale lze jej také koupit v práškové formě. Právě tato forma je nejvhodnější ke konzumaci během snídaně. Má téměř neutrální, mírně nasládlou chuť, která neovlivňuje chuť tvarohu. Může vám pomoci vstřebat živiny, jako je zinek a vápník. Je to také prebiotikum – druh vlákniny, která se nestráví v horních částech trávicího traktu. Díky tomu se dostává do střev, kde pomáhá udržovat zdravou mikroflóru, což zase vede ke zlepšení jejich fungování. Inulin také zvyšuje objem střevního obsahu tím, že váže vodu, což podporuje pravidelnou stolici a předchází zácpě. Je to nenápadná přísada, která dobře podporuje střeva.
Studie ukazují, že inulin může mít příznivý vliv na lidi trpící zvýšenou hladinou cukru v krvi. Pomáhá také snižovat vysokou hladinu triglyceridů. Dietolog doporučuje přidat 5 g, tedy asi jednu čajovou lžičku, do tvarohu a důkladně promíchat. Kromě tvarohu jej lze přidat také do jogurtu, ovesné kaše nebo čaje.
Vyberte si lněný olej
Pokud chcete svůj tvaroh ozvláštnit, přidejte do něj lněný olej, sušené rajčata a oregano. Je to nejen chutná, ale především zdravá kombinace. Olej je prospěšný pro srdce a může pomoci snížit krevní tlak, hladinu škodlivého cholesterolu a triglyceridů. Tím se snižuje riziko srdečních onemocnění a aterosklerózy . Snižuje také záněty ve střevech. Sušené rajčata obsahují lykopen, který navíc podporuje krevní oběh. Oregano nejen vylepší chuť, ale také pomůže odstranit volné radikály, zlepšit trávení a vyrovnat žaludeční potíže.
Užitečné přísady do tvarohu
Aby byl tvaroh zdravější, můžete do něj přidat mleté vlašské ořechy . Zlepšují funkci mozku, díky čemuž se zlepšuje paměť a koncentrace.
Pro oslazení můžete přidat také maliny a kakao . Ovoce je zdrojem polyfenolů neboli antioxidantů, které zabraňují zánětům a zpomalují proces stárnutí organismu. Kakao zase podporuje krevní oběh a činnost mozku. Můžete si také vybrat jablko se skořicí. Skořice pomáhá snižovat hladinu cukru a má protizánětlivé účinky. Jablka jsou zase bohatá na vitamíny a vlákninu.