Všímavost stravování: Jak jíst zdravě a vědomě

Vědomé jídlo je praxe, která propaguje Věnujte plnou pozornost zkušenostmi s jídlemOd příchutí, pachů a textur po pocity těla. Je to trend, který v posledních letech získal sílu Schopnost Podporovat zdravější vztah s jídlem, čímž se vyhýbáte nadměrnému nebo impulzivně.

«Stravování všímavosti se zaměřuje na snížení rozptýlení a Jíst s plným vědomím, upřednostňovat lepší trávení, větší spokojenost a včasné uznání sytosti. Zaměřením na současný okamžik se lidem podaří lépe identifikovat, když uspokojili svou skutečnou chuť k jídlu a užívali si více jídla, což zase zlepšuje jejich obecné dobře, “vysvětluje Dr. Christian Alvarado, specialista na endokrinologii a výživu a ředitel jednotky obezity univerzitních nemocnic Sanitas La Zarzuela a Virgen Del Mar.

Je třeba poznamenat, že tento termín byl spojen s výhodami, které přesahují jídlo. «Jíst všímavost přispívá k Snižte stres a úzkost související s jídlem. Tato praxe je zvláště užitečná pro ty, kteří mají sklon jíst emocemi, jako je nervozita nebo nuda, místo hladu. Je to také efektivní nástroj ke zlepšení mírných poruch příjmu potravy a přirozeně zvládání problému váhy, “dodává Natalia Galán de Blua de Sanitas.

Přestože se jeho uvedení do praxe jeví jako jednoduché, Vyžaduje pozornost a disciplínu. Odborníci v Sanitasu proto nabízejí některé pokyny k jejich provedení:

Naplánujte jídla předem: Při organizaci nákupu s časem je usnadněn výběr čerstvých a vyvážených ingrediencí, což zajišťuje rozmanitou a výživnou stravu. Pravděpodobnost, že se rozhodnete pro nezdravé potraviny v nouzových situacích, a také odpad potravin, se také sníží.

Žvýkání dobře: Krmivo pomalým způsobem vám umožní vychutnat si více příchutí a textur. Kromě toho zlepšuje trávení, protože potraviny přicházejí do žaludku lépe a umožňuje mozku přijímat známky sytosti, a tak uprchne z nadměrné spotřeby kalorií.

Vyvarujte se rozptýlení během jídla: Televize nebo mobilní telefon obvykle vede k více jídlu, než je nutné, protože pozornost není věnována značkám sytosti. Při zaměření na oběd je tento proces více spokojený a více si je vědom toho, co se požívá.

Snižte spotřebu zpracovaných produktů: Integrální verze, jako je integrální rýže nebo ovesná ovesná, jsou zdravější, protože si udržují více živin než jejich rafinované verze. Kromě toho jsou bohaté na vlákno, což umožňuje stabilizovat hladinu cukru v krvi, zvyšování sytosti a regulaci našeho střevního zvyku. Ultraprocesované výrobky, kromě méně zdravých, obvykle zvyšují naši chuť k jídlu v důsledku sladkých chutí, zvyšují naši chuť k jídlu, a proto mají negativní dopad na naše zdraví.

Kontrolní části: Je důležité vyvážit množství v každém jídle bez vyloučení jakékoli skupiny, protože všechny poskytují základní živiny. V tomto smyslu je velmi užitečné sledovat metodu desky: 50% zeleniny, 25% proteinů a 25% uhlohydrátů. Úplný příjem je tedy zajištěn bez nedostatku.

«Cílem musí být Užijte si jídlo v uvolněném prostředí a vytvořit zdravý vztah s jídlem. Pokud však poruchy, jako je stres nebo úzkost přetrvávají, brání jídlu nebo generování opakujícího se trávicího nepohodlí, je důležité hledat specializovanou pozornost, buď osobně, nebo prostřednictvím videokonsulty, “uzavírá Natalia Galán.

Přejít nahoru