Cuketa je jedna z nejuniverzálnějších zelenin. V tomto receptu se stává základem lahodné náplně. Na první pohled může vypadat nevýrazně, ale jakmile ji ochutnáte, zjistíte, že v sobě skrývá chutné tajemství.
Cuketa plněná po turecku
Kabak dolmas je turecké jídlo, které doslovně znamená „plněná cuketa“ . Obsahuje rýži a mleté maso, takže by se dalo myslet, že to není nic zvláštního a že Turci jen pojmenovali jídlo po svém a my ho jíme stejně. Ukázalo se však, že to je jen zdání. Voňavé bylinky, cedrové ořechy, máta a rozinky vám rychle připomenou, že nejíte obyčejné cukety.
Rebarbora pod bezou na křehkém těstě – hit z babiččiny kuchyně
Cukety po turecku
Ačkoli Turecko zůstává jednou z nejoblíbenějších prázdninových destinací, ne všichni se odváží vyzkoušet něco víc než kebab . Východní chutě však mohou být okouzlující a některé pokrmy lze snadno připravit i doma. To je případ této lahodné cukety, která se rychle dostala na seznam oblíbených jídel.
Ti, kteří rádi vyberávají rozinky z cheesecaku, by měli zavřít oči. Rozinky se dostanou do masové směsi, ale jejich sladkost se překvapivě dobře snáší s ostatními ingrediencemi. Je to zajímavé, chutné a přitom dost dostupné, aby to nezůstalo lhostejné ani milovníkům tradičních receptů.
Ingredience:
- 6 cuket (méně, pokud jsou velké),
- 400 g mletého hovězího masa,
- 1 cibule,
- 2 lžíce rajčatového protlaku,
- 3-4 stroužky česneku,
- 100 g rýže,
- 50 g rozinek,
- 50 g piniových oříšků,
- 2 bobkové listy,
- svazek koriandru,
- sůl a pepř podle chuti,
- 1 lžíce kmínu,
- několik lístků čerstvé máty,
- 2 plechovky drcených rajčat,
- 1 chilli paprička,
- olej na smažení,
- přírodní jogurt na podávání.
Postup
- Cukety umyjte, odkrojte konce a podélně rozkrojte na dvě poloviny.
- Lžící vyjměte střed.
- Cibuli nakrájejte na jemné kostičky a osmažte na pánvi.
- Když cibule zesklovatí, přidejte nasekanou chilli papričku a česnek.
- Polovinu smažené zeleniny odložte stranou.
- Do hrnce přidejte mleté maso, syrovou rýži a koncentrát.
- Přidejte rozinky, polovinu arašídů, několik lístků máty a polovinu svazku koriandru.
- Dochuťte solí, pepřem a kmínem.
- V hrnci uvařte nakrájená rajčata, bobkový list a předem osmaženou cibuli se všemi ingrediencemi. Vařte asi 5 minut.
- Cukety naplňte masovou náplní a vložte do žáruvzdorné formy.
- Zalijte rajčatovou omáčkou a přikryjte alobalem.
- Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia. Pečte asi 30–40 minut, dokud rýže nezměkne.
Hotové jídlo podávejte s lžičkou jogurtu. Ozdobte další koriandrem. Dobrou chuť!