V Turecku jsem jedl toto jídlo. Obyčejnou cuketu odložili stranou.

Cuketa je jedna z nejuniverzálnějších zelenin. V tomto receptu se stává základem lahodné náplně. Na první pohled může vypadat nevýrazně, ale jakmile ji ochutnáte, zjistíte, že v sobě skrývá chutné tajemství.

Cuketa plněná po turecku

Kabak dolmas je turecké jídlo, které doslovně znamená „plněná cuketa“ . Obsahuje rýži a mleté maso, takže by se dalo myslet, že to není nic zvláštního a že Turci jen pojmenovali jídlo po svém a my ho jíme stejně. Ukázalo se však, že to je jen zdání. Voňavé bylinky, cedrové ořechy, máta a rozinky vám rychle připomenou, že nejíte obyčejné cukety.

V Turecku jsem jedl toto jídlo. Obyčejnou cuketu odložili stranou.

Rebarbora pod bezou na křehkém těstě – hit z babiččiny kuchyně

Cukety po turecku

Ačkoli Turecko zůstává jednou z nejoblíbenějších prázdninových destinací, ne všichni se odváží vyzkoušet něco víc než kebab . Východní chutě však mohou být okouzlující a některé pokrmy lze snadno připravit i doma. To je případ této lahodné cukety, která se rychle dostala na seznam oblíbených jídel.

Ti, kteří rádi vyberávají rozinky z cheesecaku, by měli zavřít oči. Rozinky se dostanou do masové směsi, ale jejich sladkost se překvapivě dobře snáší s ostatními ingrediencemi. Je to zajímavé, chutné a přitom dost dostupné, aby to nezůstalo lhostejné ani milovníkům tradičních receptů.

Ingredience:

  • 6 cuket (méně, pokud jsou velké),
  • 400 g mletého hovězího masa,
  • 1 cibule,
  • 2 lžíce rajčatového protlaku,
  • 3-4 stroužky česneku,
  • 100 g rýže,
  • 50 g rozinek,
  • 50 g piniových oříšků,
  • 2 bobkové listy,
  • svazek koriandru,
  • sůl a pepř podle chuti,
  • 1 lžíce kmínu,
  • několik lístků čerstvé máty,
  • 2 plechovky drcených rajčat,
  • 1 chilli paprička,
  • olej na smažení,
  • přírodní jogurt na podávání.
  • V Turecku jsem jedl toto jídlo. Obyčejnou cuketu odložili stranou.

Postup

  1. Cukety umyjte, odkrojte konce a podélně rozkrojte na dvě poloviny.
  2. Lžící vyjměte střed.
  3. Cibuli nakrájejte na jemné kostičky a osmažte na pánvi.
  4. Když cibule zesklovatí, přidejte nasekanou chilli papričku a česnek.
  5. Polovinu smažené zeleniny odložte stranou.
  6. Do hrnce přidejte mleté maso, syrovou rýži a koncentrát.
  7. Přidejte rozinky, polovinu arašídů, několik lístků máty a polovinu svazku koriandru.
  8. Dochuťte solí, pepřem a kmínem.
  9. V hrnci uvařte nakrájená rajčata, bobkový list a předem osmaženou cibuli se všemi ingrediencemi. Vařte asi 5 minut.
  10. Cukety naplňte masovou náplní a vložte do žáruvzdorné formy.
  11. Zalijte rajčatovou omáčkou a přikryjte alobalem.
  12. Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia. Pečte asi 30–40 minut, dokud rýže nezměkne.

Hotové jídlo podávejte s lžičkou jogurtu. Ozdobte další koriandrem. Dobrou chuť!

Přejít nahoru