Česká republika je známá rozmanitými odrůdami jablek – letních i podzimních. Jablka jsou skvělou ingrediencí do dezertů a dortů. Jsou také zdravou svačinkou pro každý den. Přestože mnoho Čechů tato ovoce rádo konzumuje, málokdo si uvědomuje, jak cenný je jejich vliv na zdraví. Jablka lze připravit na mnoho způsobů. Jeden z nich je obzvláště oblíbený díky svým zdravotním účinkům.
Jsou jedním z nejzdravějších druhů ovoce.
Češi milují jablka. Díky velkému množství sadů k nim máme neustálý přístup. Šťavnatá, sluncem zralá jablka patří spolu s jahodami, malinami a třešněmi k nejcennějším druhům ovoce v naší zemi.
Jablka jsou běžnou součástí našeho jídelníčku, ale ne každý je může jíst syrová. U některých lidí způsobují zažívací potíže, jako je nadýmání, žlučové koliky nebo bolesti břicha.
Dobrou alternativou jsou tepelně upravená jablka. I když ztrácejí část vitamínu C, zůstávají zdrojem cenných živin a jsou šetrnější k trávicímu systému.
Stojí za to vyzkoušet jablka připravená jinak než syrová . I když po zpracování obsahují méně vitamínu C, jsou stále velmi zdravá. Nezatěžují však játra ani žaludek.
Proč jíst pečená jablka?
Pečená jablka mohou být chutným doplňkem dortů a dezertů. Mohou také tvořit plnohodnotné jídlo (například zdravou snídani nebo svačinu). Nejdůležitější však je, že jejich konzumace má pozitivní vliv na organismus, což si bohužel málokdo uvědomuje.
Stojí za to ocenit poklad polské kuchyně, kterým jsou bezpochyby pečená jablka. Především jsou lehce stravitelná a nízkokalorická a také podporují trávení. Pravidelná konzumace pečených jablek může:
- Zlepšit funkci jater.
- Má močopudný účinek.
- Snížit otoky.
- Podpořit imunitní systém.
- Pomáhat tělu v boji proti infekcím.
- Má protizánětlivé účinky.
Pro posílení prospěšných vlastností pečených jablek je vhodné přidat do nich skořici. Některé studie ukazují, že konzumace pečených jablek může mimo jiné snížit hladinu škodlivého cholesterolu a mít příznivý vliv na srdce a krevní oběh. Pečená jablka jsou také bohatým zdrojem vlákniny, která zlepšuje peristaltiku střev.
Jednoduchý recept na pečená jablka
Pečená jablka lze připravit v klasické variantě, a to s citronovou šťávou a skořicí. Recept můžete obohatit také medem, vanilkovým cukrem nebo jinými kořeními, které zlepší jeho chuť.
Držíte dietu? Vzdát se slazených jablek a vybírat přirozeně sladké odrůdy.
Ingredience (1 porce):
- 2 střední jablka
- 4 lžíce citronové šťávy
- špetka skořice
- 1 lžíce medu nebo vanilkového cukru (podle chuti)
Příprava
- Jablka umyjte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na kostičky.
- Ovoce přendejte do hrnce a přidejte citronovou šťávu.
- Přikryjte pokličkou a duste jablka na mírném ohni asi 20 minut.
- Jakmile se jablka začnou rozpadat, důkladně promíchejte a dochuťte skořicí a medem.
Nezapomeňte předem dobře vychladit ovoce oslazené medem. Při vysokých teplotách med ztrácí veškerou svou nutriční hodnotu.