Co může být chutnější než obyčejný jahodový džem? Samozřejmě džem z jahod a bezinky! Je snadný na přípravu a velmi chutný.
Jahodová marmeláda je právem považována za skutečnou klasiku. Existuje způsob, jak vylepšit chuť této sladké pasty? Odpověď na tuto otázku je jednoznačná: ano. Protože naše jahodová marmeláda s bezinkou dokazuje, že i ty nejoblíbenější a nejvyzkoušenější pokrmy lze vylepšit. Tady je recept.
Jak připravit jahodovou marmeládu s bezinkou
Nedávno jsem byl v parku a s velkou radostí jsem si všiml, že konečně začaly kvést první květy bezinky. Na to čekám každý rok. Jakmile rozkvetlo ještě pár dalších, vydal jsem se s nožem na bylinky a síťkou na sběr dalších. Vždy dbám na to, abych z jednoho keře nesklidil příliš mnoho květů, aby mohl relativně nerušeně dál růst.
Po nasbírání malé úrody jsem ji odnesl domů a přemýšlel, co s ní udělám jako první. Sirup? Možná. Šumivé víno? Určitě, ale zatím ne. A pak můj pohled padl na misku s jahodami. Proč nezkusit džem z jahod a bezinky? Bez zbytečných slov jsem se pustil do práce.
Nejprve jsem utrhla květy z deštníků. Je to docela únavná práce, ale stonky mohou mít nepříjemnou „zelenou“ příchuť a jsou také mírně jedovaté. Tento krok byl obzvláště důležitý, protože na jahodový džem s bezinkou jsem použila celé květy. Pokud džem připravujete doma, doporučuji si pustit nějakou dobrou audioknihu.
Poté jsem pokračovala: smíchala jsem květy bezinky s rozdrcenými jahodami, vše zvážila a přidala tolik želírujícího cukru, kolik bylo uvedeno na obalu. Poté jsem vše přivedla k varu, provedla test želírování a rozlila do sterilizovaných sklenic.
Hned po první ochutnávce džemu z jahod a bezinky jsem věděla, že je to něco ganz zvláštního. Ovocné, bobulové, s květinovými tóny a nádhernou sladkostí. Prostě lahodné a ideální k snídani s chlebem, miskou jogurtu nebo jako poleva na vanilkovou zmrzlinu.
Jahodové a bezinkové džemy
Ingredience
- 10 bezinek
- 1,5 kg jahod
- 500 g želírujícího cukru 3:1
- 1 lžíce citronové šťávy
Příprava
- Bezové květy důkladně omyjte, osušte a opatrně odtrhněte květy od deštníčků. Jahody umyjte, odstraňte zelené části a nakrájejte na malé kousky.
- Vložte jahody do velkého hrnce spolu s květy, želírujícím cukrem a citronovou šťávou. Vše důkladně promíchejte. Směs přiveďte k varu, míchejte a nechte vařit 4–5 minut.
- Proveďte test želatinace na studeném talíři. Když džem ztuhne, je hotový. Pokud ne, vařte ho o něco déle nebo přidejte trochu citronové šťávy.
- Horký džem ihned rozlijte do sterilních sklenic se šroubovacím víčkem a pevně uzavřete.